zywieniesportowcow.pl

Nuggetsy z halloumi • przepis • składniki • przygotowanie

Delikatny i lekko słony ser w chrupiącej panierce, czyli pomysł na bezmięsne nuggetsy w greckim stylu. To pyszna przekąska, która mile zaskoczy gości podczas kolejnego spotkania.

Nuggetsy z halloumi

Delikatny i lekko słony ser w chrupiącej panierce, czyli pomysł na bezmięsne nuggetsy w greckim stylu. To pyszna przekąska, która mile zaskoczy gości podczas kolejnego spotkania.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ser halloumi - 450 g
jajko - 2 szt.
mąka pszenna - 5 łyżek
bułka tarta - 150 g
olej - 1 l
ogórek - 1 szt.
jogurt grecki - 200 g
sól - 1 szczypta
pieprz biały - 1 szczypta
mięta świeża - 4 liście
oliwa z oliwek - 1 łyżka
miód - 1 łyżeczka
cytryna - 0,25 szt.

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY SER:
Ser kroimy wzdłuż krótszego boku w plastry o grubości ok. 1 cm. Następnie przekrawamy je na pół i jeszcze raz dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym.
2.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
W czasie, gdy halloumi leży pod ręcznikiem, ogórek obieramy ze skórki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Następnie kroimy go w bardzo drobną kostkę. Do miski dodajemy jogurt, doprawiamy go solą, białym pieprzem, skórką otartą z cytryny, oliwą i drobno posiekaną miętą. Całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy ogórek, doprawiamy do smaku i jeszcze raz krótko mieszamy.
3.PANIERUJEMY HALLOUMI:
Do trzech misek dodajemy kolejno: mąkę, bułkę tartą i jajka z odrobiną soli. Jajka dokładnie roztrzepujemy. Kawałki sera dokładnie obtaczamy w mące, następnie w jajku i na koniec w bułce tartej.
4.SMAŻYMY NUGGETSY:
Rozgrzewamy olej w głębokiej patelni lub rondelku. Następnie smażymy nuggetsy przez ok. 1,5 minuty, po kilka naraz, na złoty kolor. Gotowe kawałki sera wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej na ręczniki papierowe, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu.
5.PODAJEMY NUGGETSY:
Nuggetsy z halloumi podajemy jeszcze gorące, z przygotowanym wcześniej sosem. Całość polewamy miodem i oliwą, doprawiamy odrobiną skórki otartej z cytryny i ozdabiamy liśćmi mięty.
Nuggetsy z halloumi

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY SER

Ser kroimy wzdłuż krótszego boku w plastry o grubości ok. 1 cm. Następnie przekrawamy je na pół i jeszcze raz dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym.

2

PRZYGOTOWUJEMY SOS

W czasie, gdy halloumi leży pod ręcznikiem, ogórek obieramy ze skórki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Następnie kroimy go w bardzo drobną kostkę. Do miski dodajemy jogurt, doprawiamy go solą, białym pieprzem, skórką otartą z cytryny, oliwą i drobno posiekaną miętą. Całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy ogórek, doprawiamy do smaku i jeszcze raz krótko mieszamy.

3

PANIERUJEMY HALLOUMI

Do trzech misek dodajemy kolejno: mąkę, bułkę tartą i jajka z odrobiną soli. Jajka dokładnie roztrzepujemy. Kawałki sera dokładnie obtaczamy w mące, następnie w jajku i na koniec w bułce tartej.

4

SMAŻYMY NUGGETSY

Rozgrzewamy olej w głębokiej patelni lub rondelku. Następnie smażymy nuggetsy przez ok. 1,5 minuty, po kilka naraz, na złoty kolor. Gotowe kawałki sera wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej na ręczniki papierowe, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu.

5

PODAJEMY NUGGETSY

Nuggetsy z halloumi podajemy jeszcze gorące, z przygotowanym wcześniej sosem. Całość polewamy miodem i oliwą, doprawiamy odrobiną skórki otartej z cytryny i ozdabiamy liśćmi mięty.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3268,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

817,1 kcal

🥑

Tłuszcz

53,2 g

🌾

Węglowodany

48,6 g

🥬

Błonnik

3,3 g

💪

Białko

38,1 g

Podobne przepisy

Nuggetsy z halloumi - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl