zywieniesportowcow.pl

Domowe jeżyki czekoladowo-bakaliowe • przepis • składniki • przygotowanie

Słodkie kolce jeżyków Pawła zasmakują nie tylko najmłodszym! Spróbuj połączenia kruchych ciasteczek z czekoladową masą pełną migdałów i żurawin!

Domowe jeżyki czekoladowo-bakaliowe

Słodkie kolce jeżyków Pawła zasmakują nie tylko najmłodszym! Spróbuj połączenia kruchych ciasteczek z czekoladową masą pełną migdałów i żurawin!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier puder - 40 g
cukier wanilinowy - 1 łyżeczka
masło - 100 g
sól - 1 szczypta
mąka pszenna - 150 g
czekolada mleczna - 200 g
migdały, słupki - 100 g
żurawina suszona - 50 g
rurka waflowa z czekoladą - 65 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO KRUCHE:
Mąkę pszenną przesianą przez sito łączymy w misce z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i solą. Dodajemy mocno schłodzone masło pokrojone w kostkę i zagniatamy ciasto do uzyskania zwartej, jednolitej konsystencji.
2.WYCINAMY I PIECZEMY CIASTECZKA:
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm na desce delikatnie oprószonej mąką i wycinamy z niego ciasteczka o średnicy ok. 2-3 cm.
3.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ CZEKOLADOWO-BAKALIOWĄ:
Posiekane żurawiny mieszamy w misce z uprażonymi słupkami migdałów i pokruszonymi rurkami waflowymi.
4.OBLEWAMY CIASTECZKA MASĄ CZEKOLADOWO-BAKALIOWĄ:
Na każde ciasteczko nakładamy porcję masy czekoladowo-bakaliowej. By masa nie rozlewała się na boki, ciasteczka na czas oblewania umieszczamy wewnątrz okrągłego wycinaka.
Domowe jeżyki czekoladowo-bakaliowe

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO KRUCHE

Mąkę pszenną przesianą przez sito łączymy w misce z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i solą. Dodajemy mocno schłodzone masło pokrojone w kostkę i zagniatamy ciasto do uzyskania zwartej, jednolitej konsystencji.

2

WYCINAMY I PIECZEMY CIASTECZKA

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm na desce delikatnie oprószonej mąką i wycinamy z niego ciasteczka o średnicy ok. 2-3 cm.

3

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ CZEKOLADOWO-BAKALIOWĄ

Posiekane żurawiny mieszamy w misce z uprażonymi słupkami migdałów i pokruszonymi rurkami waflowymi.

4

OBLEWAMY CIASTECZKA MASĄ CZEKOLADOWO-BAKALIOWĄ

Na każde ciasteczko nakładamy porcję masy czekoladowo-bakaliowej. By masa nie rozlewała się na boki, ciasteczka na czas oblewania umieszczamy wewnątrz okrągłego wycinaka.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3597 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

359,7 kcal

🥑

Tłuszcz

21,5 g

🌾

Węglowodany

37,8 g

🥬

Błonnik

5,5 g

💪

Białko

5,5 g

Podobne przepisy

Domowe jeżyki czekoladowo-bakaliowe - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl