zywieniesportowcow.pl

Nogi gęsi w piwie z pieczoną kapustą • przepis • składniki • przygotowanie

Skosztuj nóg gęsi wolno duszonych w ciemnym piwie, podanych z pieczoną kapustą!

Nogi gęsi w piwie z pieczoną kapustą

Skosztuj nóg gęsi wolno duszonych w ciemnym piwie, podanych z pieczoną kapustą!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

kapusta biała - 1 szt.
pieprz biały - 1 szczypta
cebula - 2 szt.
papryczka chili czerwona - 1 szt.
goździki - 4 szt.
imbir świeży - 1 łyżka
masło - 150 g
miód - 2 łyżki
kolendra ziarna - 1 łyżka
olej - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
tymianek świeży - 20 g
ziele angielskie - 3 szt.
żurawina suszona - 30 g
piwo ciemne - 400 ml
limonka - 1 szt.
gęś udko - 4 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.OBSMAŻAMY UDA:
Uda myjemy, osuszamy. Od strony mięsa doprawiamy solą i białym pieprzem. Układamy uda na patelni od strony skóry i obsmażamy z obu stron na złoty kolor.
2.PRZYGOTOWUJEMY KAPUSTĘ:
Białą kapustę kroimy w grubą kostkę i sparzamy przez około 10-30 sekund we wrzątku. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy odrobinę oliwy lub oleju rzepakowego, wykładamy kapustę i obtaczamy ją w oliwie. Chili siekamy i posypujemy nim kapustę. Następnie obsypujemy ją świeżym, siekanym tymiankiem. Doprawiamy miodem. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 5-7 minut.
Nogi gęsi w piwie z pieczoną kapustą

Czas przygotowania

180 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

OBSMAŻAMY UDA

Uda myjemy, osuszamy. Od strony mięsa doprawiamy solą i białym pieprzem. Układamy uda na patelni od strony skóry i obsmażamy z obu stron na złoty kolor.

2

PRZYGOTOWUJEMY KAPUSTĘ

Białą kapustę kroimy w grubą kostkę i sparzamy przez około 10-30 sekund we wrzątku. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy odrobinę oliwy lub oleju rzepakowego, wykładamy kapustę i obtaczamy ją w oliwie. Chili siekamy i posypujemy nim kapustę. Następnie obsypujemy ją świeżym, siekanym tymiankiem. Doprawiamy miodem. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 5-7 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

6662,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

832,8 kcal

🥑

Tłuszcz

69,3 g

🌾

Węglowodany

23,4 g

🥬

Błonnik

27 g

💪

Białko

27 g

Podobne przepisy

Nogi gęsi w piwie z pieczoną kapustą - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl