zywieniesportowcow.pl

Chleb orkiszowo-amarantusowy z orzechami włoskimi • przepis • składniki • przygotowanie

Masz ochotę na chleb własnej roboty? Wypróbuj nasz przepis na domowy chleb z amarantusem i orzechami włoskimi.

Chleb orkiszowo-amarantusowy z orzechami włoskimi

Masz ochotę na chleb własnej roboty? Wypróbuj nasz przepis na domowy chleb z amarantusem i orzechami włoskimi.

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 18
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 0,5 łyżeczki
drożdże świeże - 21 g
jogurt naturalny - 150 g
orzech włoski - 60 g
sól - 3 łyżeczki
mąka orkiszowa - 350 g
amarantus - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY AMARANTUS:
Amarantus wsypujemy do gorącej wody i gotujemy pod przykryciem przez 30 minut. Po tym czasie garnek zdejmujemy z ognia i odstawiamy na ok. 10 minut, aby ziarna spęczniały. Następnie studzimy całość bez przykrycia.
2.ROZPUSZCZAMY DROŻDŻE:
Drożdże z cukrem rozpuszczamy w 200 ml letniej wody i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Orzechy włoskie grubo siekamy.
3.WYRABIAMY CIASTO:
Z dwóch rodzajów mąki, amarantusa, soli, zaczynu drożdżowego, jogurtu i orzechów zagniatamy ciasto, dodając w razie potrzeby trochę letniej wody. Ciasto wyrabiamy przez ok. 3 minuty, aż stanie się gładkie. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, pod przykryciem, na ok. 1 godzinę.
4.FORMUJEMY BOCHENEK CHLEBA:
Po wyrośnięciu ciasto ponownie wyrabiamy na odrobinie mąki i formujemy bochenek. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
5.PIECZEMY CHLEB:
Wierzch bochenka nacinamy za pomocą ostrego noża. Pod blachą w piekarniku umieszczamy miskę z wrzącą wodą i pieczemy chleb przez 10 minut w temperaturze 240°C. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 200°C i pieczemy kolejne 45-50 minut, następnie obracamy chleb i pieczemy jeszcze 10 minut. Chleb jest upieczony, gdy ostukany od spodu wyda głuchy dźwięk. Studzimy bochenek na kratce do studzenia ciast.
Chleb orkiszowo-amarantusowy z orzechami włoskimi

Czas przygotowania

180 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 18

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY AMARANTUS

Amarantus wsypujemy do gorącej wody i gotujemy pod przykryciem przez 30 minut. Po tym czasie garnek zdejmujemy z ognia i odstawiamy na ok. 10 minut, aby ziarna spęczniały. Następnie studzimy całość bez przykrycia.

2

ROZPUSZCZAMY DROŻDŻE

Drożdże z cukrem rozpuszczamy w 200 ml letniej wody i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Orzechy włoskie grubo siekamy.

3

WYRABIAMY CIASTO

Z dwóch rodzajów mąki, amarantusa, soli, zaczynu drożdżowego, jogurtu i orzechów zagniatamy ciasto, dodając w razie potrzeby trochę letniej wody. Ciasto wyrabiamy przez ok. 3 minuty, aż stanie się gładkie. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, pod przykryciem, na ok. 1 godzinę.

4

FORMUJEMY BOCHENEK CHLEBA

Po wyrośnięciu ciasto ponownie wyrabiamy na odrobinie mąki i formujemy bochenek. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.

5

PIECZEMY CHLEB

Wierzch bochenka nacinamy za pomocą ostrego noża. Pod blachą w piekarniku umieszczamy miskę z wrzącą wodą i pieczemy chleb przez 10 minut w temperaturze 240°C. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 200°C i pieczemy kolejne 45-50 minut, następnie obracamy chleb i pieczemy jeszcze 10 minut. Chleb jest upieczony, gdy ostukany od spodu wyda głuchy dźwięk. Studzimy bochenek na kratce do studzenia ciast.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3152,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

350,3 kcal

🥑

Tłuszcz

7,2 g

🌾

Węglowodany

58,1 g

🥬

Błonnik

14,2 g

💪

Białko

14,2 g

Podobne przepisy

Chleb orkiszowo-amarantusowy z orzechami włoskimi - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl