Polędwiczka wieprzowa w sosie czekoladowym z gorgonzolą • przepis • składniki • przygotowanie
Połączenie słodkich i wytrawnych smaków to doskonały pomysł na obiad według Okrasy!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
Marynujemy i pieczemy korzenie pietruszki
Korzenie pietruszki obieramy i kroimy wzdłuż na połowę. Marynujemy w drobno posiekanym czosnku i oliwie. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180°C przez około 40 minut.
Związujemy przyprawione polędwiczki
Ziarna pieprzu rozgniatamy w moździerzu. Umyte, osuszone polędwiczki równomiernie obtaczamy w pieprzu i soli, dokładnie dociskamy. Każdy kawałek mięsa niezbyt ciasno związujemy sznurkiem, nadając mu równomierny kształt.
Smażymy i pieczemy mięso
Na patelni z rozgrzaną oliwą układamy kawałki mięsa. Obsmażamy z obydwu stron do zrumienienia. Polędwiczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na około 8 minut. Po upieczeniu zdejmujemy sznurek.
Przygotowujemy bazę sosu czekoladowego
Drobno posiekaną szalotkę szklimy na tej samej patelni, na której przygotowywaliśmy mięso. Dodajemy cukier, wino, sok z porzeczki oraz rozmaryn. Całość smażymy na małym ogniu i redukujemy około 10 minut do uzyskania gęstej konsystencji sosu.
Doprawiamy sos
Do bazy sosu dodajemy kawałki zimnego masła. Zagotowujemy i gotujemy przez około 3-4 minuty, aż sos zgęstnieje. Dodajemy pokrojoną w kostkę gorgonzolę oraz połamaną czekoladę. Cały czas mieszając, gotujemy do rozpuszczenia składników.
Serwujemy danie
Na talerzu układamy dwa kawałki pieczonej pietruszki, pokrojoną na plasterki polędwicę. Całość polewamy gorącym sosem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2120,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
530,1 kcal
Tłuszcz
33,4 g
Węglowodany
17,9 g
Błonnik
31,3 g
Białko
31,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pierś z kurczaka w orzechach, z sosem balsamicznym i sałatka z buraczków
Mięso w chrupiącej panierce podane w towarzystwie warzyw. Wywodzące się z Włoch lekkie danie, które może zrobić każdy!

Tarta razowa z botwinką i kozim serem
Dietetyczna tarta z dodatkiem botwinki, cukinii i koziego sera. Łagodny smak warzyw idealnie komponuje się ze słonym smakiem sera.

Domowe lody
Przygotowywanie domowych lodów to świetna zabawa dla całej rodziny! Owoce leśne, truskawki czy mleczko kokosowe – wybierz swój ulubiony smak!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Serowe piłeczki N3jxioma
Uwaga, nadlatują! N3jxiom pokazuje, jak zaskoczyć Waszych gości serowymi piłeczkami, które podbiją ich podniebienia podczas najbardziej emocjonujących meczów.

Kebab z karkówki z grilla i sos z pieczoną papryką
Wyjątkowy kebab z mięsa z karkówki, przekładanego aromatycznym, wędzonym boczkiem przygotowany na grillu, z dodatkiem surówki i sosu z pieczonej papryki. Nie możesz przegapić tego przepisu!

Sałatka z pomelo, burakiem i łososiem
Poznaj nowoczesne połączenie smaków! Pomelo, pieczony burak i wędzony łosoś doskonale się ze sobą komponują.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zupa fasolowa tradycyjna
Jaka jest najlepsza zupa na sezon jesienno-zimowy? Syta i rozgrzewająca! Taka właśnie jest nasza tradycyjna zupa fasolowa. Zapoznaj się z przepisem, który udowadnia, że biała fasola to bardzo atrakcyjny składnik dań, w tym właśnie tej zupy!

Chleb z suszonymi wiśniami
Zobacz, jak przygotować chleb z idealnie chrupiącą skórką i środkiem pełnym suszonych wiśni i orzechów laskowych! To receptura samego Piotra Kucharskiego!

Ragoût z kurczaka z przyprawami po meksykańsku
Mięso duszone w aromatycznym sosie, podane z kawałkami tortilli. Francuska potrawa w pikantnej odsłonie inspirowanej kuchnią meksykańską!