Minizapiekanki z ziemniaczkami • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszne minizapiekanki z ziemniaczkami, salami i pieczarkami przygotowane na grillu do raclette. Koniecznie wypróbuj ten przepis Karola inspirowany tradycyjną przekąską prosto z Alp!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY ZIEMNIAKI
Ziemniaki w skórkach przekrawamy na pół, smarujemy delikatnie oliwą, układamy wnętrzem do dołu na płycie grillowej i grillujemy przez ok. 5 minut.
PODSMAŻAMY SKŁADNIKI
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Pieczarki kroimy w talarki, a plasterki salami na mniejsze kawałki i podsmażamy na rozgrzanym oleju. W czasie, kiedy pieczarki i salami się podsmażają, dość drobno siekamy suszone pomidory i dodajemy je na patelnię. Całość smażymy przez ok. 2 minuty. Czosnek bardzo drobno siekamy, dodajemy do przesmażonych pieczarek, salami i pomidorów i dokładnie mieszamy.
ŁĄCZYMY ZIEMNIAKI Z PODSMAŻONYM FARSZEM
Podgrzane na grillu ziemniaki kroimy w plasterki i przekładamy do miski. Następnie dodajemy przesmażone składniki, ostrą paprykę i dokładnie mieszamy.
KOMPONUJEMY MINIZAPIEKANKI
Farsz do minizapiekanek przekładamy na patelenki do raclette. Sery kroimy w plastry. Każdą patelenkę z farszem przykrywamy różnymi kawałkami sera.
POGRZEWAMY MINIZAPIEKANKI
Gotowe patelenki układamy na płycie grzewczej i podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty, aż ser się rozpuści.
DEKORUJEMY MINIZAPIEKANKI
Papryczkę chili kroimy w cienkie plasterki, a tymianek siekamy. Minizapiekanki dekorujemy według uznania.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1283,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
320,8 kcal
Tłuszcz
18 g
Węglowodany
24,1 g
Błonnik
2,5 g
Białko
16,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Drożdżówki z budyniem
Drożdżówki z budyniem, których smak i zapach to prawdziwa poezja. Klasyczne połączenie aromatycznego ciasta drożdżowego z kremowym nadzieniem budyniowym czyni je jednym z najbardziej lubianych domowych wypieków. Przekonaj się, jak łatwo można stworzyć te smakołyki w zaciszu własnej kuchni i już teraz sprawdź nasz przepis na pulchniutkie, pachnące drożdżówki z budyniem!

Kanapka z pastrami
Sprawdź, jak smakuje klasyk przekąsek w stylu nowojorskim: club sandwich, kanapka z pastrami! Dzięki przepisowi Karola wszystkie jej warstwy złożą się na niepowtarzalny smak!

Gofry z kokosową śmietanką
Słodka wariacja na temat smaków i struktur z miodowo-cynamonową nutą – takie gofry możesz przygotować według przepisu Darii. Zobacz, jak sprawdzą się w roli przekąski!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Śniadaniowy bowl z kaszą
Kinga Paruzel zdradza swój przepis na udane śniadanie - kasza, pieczone warzywa, jajka i olej z awokado! Wypróbuj!

Frittata keto
Frittata, która idealnie sprawdzi się jako sycące śniadanie dla każdego, kto lubi dietę keto. Wypróbuj ten przepis i ciesz się smakiem tego serowo-jajecznego, pieczonego w piekarniku dania.

Mrożony jogurt z owocami leśnymi
Zamień jogurt naturalny w pyszne lody z owocami leśnymi. To prosty i szybki sposób na deser!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ryż z mięsem mielonym i warzywami
Niezwykle prosty przepis na pyszny i szybki w przygotowaniu obiad. Koniecznie wypróbuj podsmażane warzywa z mięsem mielonym i aromatycznymi dodatkami podane z ryżem. Jedz smacznie i fit!

Babka z herbatą matcha
Jak Wielkanoc, to babka! Jednak tym razem Paweł przygotował dla Was przepis na nietypową babkę, bo z dodatkiem herbaty matcha. Spróbujcie tego połączenia!

Łosoś w orientalnej marynacie
Przygotuj smacznego łososia w orientalnej marynacie – ostrym imbirem, słodkim miodem i słonym sosem sojowym!