zywieniesportowcow.pl

Naleśniki z cheddarem i suszonymi pomidorami • przepis • składniki • przygotowanie

Znudziły Ci się naleśniki na słodko? Wypróbuj przepis Gienia Mientkiewicza na pyszne naleśniki z cheddarem i suszonymi pomidorami!

Naleśniki z cheddarem i suszonymi pomidorami

Znudziły Ci się naleśniki na słodko? Wypróbuj przepis Gienia Mientkiewicza na pyszne naleśniki z cheddarem i suszonymi pomidorami!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jajko - 1 szt.
mąka pszenna - 170 g
mleko - 115 ml
olej - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
woda - 125 ml
cebula czerwona - 1 szt.
masło - 1 łyżeczka
pieprz czarny - 1 szczypta
ser cheddar - 200 g
pomidor suszony - 100 g
bazylia świeża - 5 g

Instrukcje przygotowania

1.MIESZAMY CIASTO NALEŚNIKOWE:
W dużej misce łączymy wodę i mleko. Wbijamy jajko i energicznie mieszamy rózgą. Doprawiamy szczyptą soli. Mąkę dosypujemy stopniowo, mieszamy aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Dolewamy 1 łyżkę oleju. Ciasto odstawiamy na około 30 minut.
2.SMAŻYMY NALEŚNIKI:
Delikatnie natłuszczamy rozgrzaną patelnię olejem. Wylewamy porcję ciasta i smażymy naleśnika z obu stron. Czynność powtarzamy. Gotowe naleśniki odkładamy na bok.
3.WYKŁADAMY FARSZ NA NALEŚNIKI:
Ser oraz cebulę kroimy w kostkę. Pomidory osączamy z oliwy i kroimy w paski. Doprawiamy pieprzem. Całość mieszamy.
4.OBSMAŻAMY NALEŚNIKI:
Rozgrzewamy patelnię, roztapiamy na niej odrobinę masła. Naleśniki obsmażamy krótko z obu stron na złoty kolor. Podajemy skropione oliwą z suszonych pomidorów, przyozdobione listkami świeżej bazylii.
Naleśniki z cheddarem i suszonymi pomidorami

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MIESZAMY CIASTO NALEŚNIKOWE

W dużej misce łączymy wodę i mleko. Wbijamy jajko i energicznie mieszamy rózgą. Doprawiamy szczyptą soli. Mąkę dosypujemy stopniowo, mieszamy aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Dolewamy 1 łyżkę oleju. Ciasto odstawiamy na około 30 minut.

2

SMAŻYMY NALEŚNIKI

Delikatnie natłuszczamy rozgrzaną patelnię olejem. Wylewamy porcję ciasta i smażymy naleśnika z obu stron. Czynność powtarzamy. Gotowe naleśniki odkładamy na bok.

3

WYKŁADAMY FARSZ NA NALEŚNIKI

Ser oraz cebulę kroimy w kostkę. Pomidory osączamy z oliwy i kroimy w paski. Doprawiamy pieprzem. Całość mieszamy.

4

OBSMAŻAMY NALEŚNIKI

Rozgrzewamy patelnię, roztapiamy na niej odrobinę masła. Naleśniki obsmażamy krótko z obu stron na złoty kolor. Podajemy skropione oliwą z suszonych pomidorów, przyozdobione listkami świeżej bazylii.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2064,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

516,1 kcal

🥑

Tłuszcz

25,9 g

🌾

Węglowodany

51,6 g

🥬

Błonnik

22,4 g

💪

Białko

22,4 g

Podobne przepisy

Naleśniki z cheddarem i suszonymi pomidorami - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl