zywieniesportowcow.pl

Szarlotka - klasyczny przepis • przepis • składniki • przygotowanie

Szarlotka to klasyczne polskie ciasto, które zachwyca smakiem soczystych jabłek połączonych z delikatnym ciastem. To ulubiony deser wielu, który idealnie sprawdzi się na różne okazje oraz jako słodki poczęstunek do kawy. Przygotuj z nami tę pyszność, która na pewno wprowadzi do Twojego domu zapach pieczonych jabłek i cynamonu!

Szarlotka - klasyczny przepis

Szarlotka to klasyczne polskie ciasto, które zachwyca smakiem soczystych jabłek połączonych z delikatnym ciastem. To ulubiony deser wielu, który idealnie sprawdzi się na różne okazje oraz jako słodki poczęstunek do kawy. Przygotuj z nami tę pyszność, która na pewno wprowadzi do Twojego domu zapach pieczonych jabłek i cynamonu!

Czas przygotowania
100 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni

Składniki

mąka pszenna - 250 g
cukier - 200 g
proszek do pieczenia - 0,75 łyżeczki
masło - 125 g
jajko - 1 szt.
żółtka jaj - 2 szt.
jabłko - 1 kg
cynamon - 1 łyżeczka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SYPKIE SKŁADNIKI:
Na stolnicę przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier i z grubsza mieszamy.
2.DODAJEMY MASŁO I JAJKA:
Masło kroimy w kostkę i dodajemy do mąki z cukrem. Wbijamy jajko i dodajemy żółtka.
3.ZAGNIATAMY I CHŁODZIMY CIASTO:
Mieszamy składniki rękoma, tworząc jednolite ciasto. Dzielimy na dwie części: jedna to około ⅓ całości, druga ⅔. Formujemy kule i zawijamy je w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na 30 minut.
4.PRZYGOTOWUJEMY JABŁKA:
Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Następnie każdy kawałek jabłka kroimy na cienkie plasterki. Wrzucamy do miski i mieszamy z cynamonem.
5.WYKŁADAMY FORMĘ CIASTEM:
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wyciągamy większą część ciasta z lodówki i wałkujemy je na okrąg o średnicy o 2-3 cm większej niż średnica tortownicy. Wykładamy nim formę, dokładnie pokrywając dno i boki mniej więcej do połowy wysokości. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C.
6.WYKŁADAMY JABŁKA I RESZTĘ CIASTA:
Na cieście układamy przygotowane jabłka, starając się je ładnie ułożyć, aby stworzyły równą warstwę. Z mniejszej części ciasta robimy kruszonkę, krusząc je w palcach na wierzch jabłek. Można też zetrzeć ciasto na tarce wprost na jabłka.
7.PIECZEMY CIASTO:
Wkładamy szarlotkę do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około 50 minut, aż wierzch będzie złocisty. Po upieczeniu wyciągamy ciasto z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia na kratce.
Szarlotka - klasyczny przepis

Czas przygotowania

100 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SYPKIE SKŁADNIKI

Na stolnicę przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier i z grubsza mieszamy.

2

DODAJEMY MASŁO I JAJKA

Masło kroimy w kostkę i dodajemy do mąki z cukrem. Wbijamy jajko i dodajemy żółtka.

3

ZAGNIATAMY I CHŁODZIMY CIASTO

Mieszamy składniki rękoma, tworząc jednolite ciasto. Dzielimy na dwie części: jedna to około ⅓ całości, druga ⅔. Formujemy kule i zawijamy je w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na 30 minut.

4

PRZYGOTOWUJEMY JABŁKA

Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Następnie każdy kawałek jabłka kroimy na cienkie plasterki. Wrzucamy do miski i mieszamy z cynamonem.

5

WYKŁADAMY FORMĘ CIASTEM

Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wyciągamy większą część ciasta z lodówki i wałkujemy je na okrąg o średnicy o 2-3 cm większej niż średnica tortownicy. Wykładamy nim formę, dokładnie pokrywając dno i boki mniej więcej do połowy wysokości. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C.

6

WYKŁADAMY JABŁKA I RESZTĘ CIASTA

Na cieście układamy przygotowane jabłka, starając się je ładnie ułożyć, aby stworzyły równą warstwę. Z mniejszej części ciasta robimy kruszonkę, krusząc je w palcach na wierzch jabłek. Można też zetrzeć ciasto na tarce wprost na jabłka.

7

PIECZEMY CIASTO

Wkładamy szarlotkę do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około 50 minut, aż wierzch będzie złocisty. Po upieczeniu wyciągamy ciasto z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia na kratce.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3319,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

415 kcal

🥑

Tłuszcz

15,5 g

🌾

Węglowodany

60,8 g

🥬

Błonnik

2,6 g

💪

Białko

5,1 g

Podobne przepisy

Szarlotka - klasyczny przepis - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl