Donuts – kolorowe donuty z czekoladą i kolorowym lukrem • przepis • składniki • przygotowanie
Marzysz o donatach oblanych polewą czekoladową i kolorowym lukrem? Zaproś do gotowania całą rodzinę i przygotujcie je w domu!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 15
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN
Do miski przesiewamy mąkę, sól i robimy zagłębienie. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół. Tępą stroną noża wyciągamy nasionka. Mleko zagotowujemy z nasionkami oraz samą laską wanilii, po czym odstawiamy do przestudzenia (ma być letnie). Drożdże dokładnie rozcieramy z niewielką ilością cukru do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Z ciepłego mleka wyjmujemy laskę wanilii. Drożdże dokładnie mieszamy z mlekiem. Całość wlewamy do mąki, lekko mieszamy, tworząc zaczyn, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 minut.
ZAGNIATAMY CIASTO DROŻDŻOWE
Masło roztapiamy w garnku lub w kuchence mikrofalowej. Wyrośnięty zaczyn mieszamy z żółtkami oraz płynnym masłem. Ciasto zagniatamy, aż zacznie odklejać się od dłoni. Jeśli będzie zbyt luźne, dodajemy odrobinę mąki i zagniatamy ponownie. Gotowe ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie ponownie je zagniatamy, rozwałkowujemy na grubość ok. 5-7 mm, za pomocą wycinaka lub szklanki wycinamy krążki o średnicy ok. 7-8 cm. W środku wycinamy mniejsze kółka. Odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia.
SMAŻYMY DONUTY
Olej rozgrzewamy w garnku do temperatury 160-180°C. Wyrośnięte donuty smażymy z obu stron na złoty kolor. Gotowe donuty układamy na ręcznikach papierowych, aby odsączyć je z nadmiaru oleju. Odstawiamy do wystudzenia.
PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ I LUKIER
Śmietankę zagotowujemy w małym rondlu. Dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy tak długo, aż czekolada się rozpuści. Dodajemy miękkie masło i mieszamy. Dwukrotnie przesiany cukier puder łączymy z kilkoma kroplami soku z cytryny i wodą. Mieszamy do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Lukier dzielimy na części i dodajemy barwniki naturalne lub spożywcze. Polewę i lukry wlewamy do naczyń o płaskim dnie tak, żeby płynu nie było więcej niż 5-7 mm. Każdego donuta zanurzamy w polewie lub lukrze. Wierzch posypujemy kolorowymi posypkami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3609,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
240,7 kcal
Tłuszcz
10,9 g
Węglowodany
31,7 g
Błonnik
0,4 g
Białko
4,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Bigos na kaczce z suszonymi śliwkami
Pyszna kaczka i suszone śliwki to składniki, które królują w tym daniu i doskonale podkreślają smak całej potrawy.

Pieczony naleśnik z serem carré de lest
Pieczony naleśnik w wersji na słono: idealny na śniadanie, lunch czy kolację. Świetne połączenie delikatnego, miękkiego w środku sera carré de l'est z puszystą strukturą ciasta.

Wegańskie eklerki z kremem cytrynowym
Wegańskie słodkości? Tylko od Kingi Paruzel. Zobacz, jak przygotować eklerki z kremem cytrynowym!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pieczony udziec z jelenia w marynacie winno-musztardowej
Jeśli pieczeń, to tylko z jelenia! Sprawdź, jak to szlachetne mięso zyskuje na smaku dzięki winno-musztardowej marynacie i wolnemu pieczeniu. Dla takiego dania zawsze znajdzie się okazja!

Lodowe kanapki dla dzieci
Słodkie, zdrowe, chłodzące – lodowe kanapki według przepisu Kingi to sprawdzone, domowe składniki i szansa na poskromienie dziecięcych apetytów.

Kaczka z jabłkami w sosie
Karol Okrasa wie, jak upiec kaczkę, aby była chrupiąca i delikatna! Spróbuj i Ty!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pieczona kaczka z cykorią
Potrawa, która dowodzi, jak fantastycznie komponuje się pieczona kaczka z cykorią oraz pomarańczą.

Szaszłyki z krewetek i chleba z aioli w stylu karaibskim
Zaskakujący pomysł na grilla, czyli szaszłyki z krewetek i chleba. To eksplozja smaków, która dzięki dodatkowi aioli w stylu karaibskim i piklowanych winogron zamieni kolejne grillowanie w podróż dookoła świata!

Słoneczna tarta brzoskwiniowa
Kruche ciasto, kremowe, waniliowe wnętrze i soczyste brzoskwinie! Słoneczna tarta to deser, który serwujemy prosto z lodówki.