zywieniesportowcow.pl

Naleśniki z boczkiem • przepis • składniki • przygotowanie

Daria na śniadanie serwuje boczek i jajka, czyli klasyk inspirowany Ameryką, podany w nowoczesnym wydaniu!

Naleśniki z boczkiem

Daria na śniadanie serwuje boczek i jajka, czyli klasyk inspirowany Ameryką, podany w nowoczesnym wydaniu!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mąka pszenna - 255 g
mleko - 345 ml
olej - 3 łyżki
proszek do pieczenia - 3 łyżeczki
boczek w plastrach - 120 g
jajko - 6 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
sałata rzymska - 1 szt.
ser żółty w plastrach - 400 g
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA NALEŚNIKOWEGO:
Do misy miksera wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy mleko, jajka, olej i sól. Miksujemy całość do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.
2.SMAŻYMY NALEŚNIKI:
Patelnię natłuszczamy niewielką ilością oleju. Smażymy naleśniki, jeden po drugim, aż do wykorzystania całego ciasta. Usmażone naleśniki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 100°C.
3.PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE DODATKI:
Na suchej patelni smażymy boczek. Usmażony boczek przekładamy na blachę z naleśnikami i ponownie wstawiamy do piekarnika. Na tłuszczu wytopionym z boczku smażymy jajka sadzone. Doprawiamy solą i pieprzem.
Naleśniki z boczkiem

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA NALEŚNIKOWEGO

Do misy miksera wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy mleko, jajka, olej i sól. Miksujemy całość do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.

2

SMAŻYMY NALEŚNIKI

Patelnię natłuszczamy niewielką ilością oleju. Smażymy naleśniki, jeden po drugim, aż do wykorzystania całego ciasta. Usmażone naleśniki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 100°C.

3

PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE DODATKI

Na suchej patelni smażymy boczek. Usmażony boczek przekładamy na blachę z naleśnikami i ponownie wstawiamy do piekarnika. Na tłuszczu wytopionym z boczku smażymy jajka sadzone. Doprawiamy solą i pieprzem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3871,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

645,2 kcal

🥑

Tłuszcz

39,4 g

🌾

Węglowodany

37,4 g

🥬

Błonnik

34,8 g

💪

Białko

34,8 g

Podobne przepisy

Naleśniki z boczkiem - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl