zywieniesportowcow.pl

Szaszłyki z krewetek i chleba z aioli w stylu karaibskim • przepis • składniki • przygotowanie

Zaskakujący pomysł na grilla, czyli szaszłyki z krewetek i chleba. To eksplozja smaków, która dzięki dodatkowi aioli w stylu karaibskim i piklowanych winogron zamieni kolejne grillowanie w podróż dookoła świata!

Szaszłyki z krewetek i chleba z aioli w stylu karaibskim

Zaskakujący pomysł na grilla, czyli szaszłyki z krewetek i chleba. To eksplozja smaków, która dzięki dodatkowi aioli w stylu karaibskim i piklowanych winogron zamieni kolejne grillowanie w podróż dookoła świata!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
średni

Składniki

krewetki mrożone - 250 g
imbir świeży - 50 g
oliwa z oliwek - 0,5 szkl
chleb górski - 1 szt.
szalotka - 4 szt.
cukier - 1 szkl
ocet jabłkowy - 480 ml
winogrona jasne - 100 g
winogrona czerwone - 100 g
cukier brązowy - 1 łyżka
masło - 20 g
rum brązowy - 80 ml
woda - 1 łyżka
majonez - 0,5 szkl
ząbek czosnku - 1 szt.
limonka - 1 szt.
kolendra świeża - 3 gałązki
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ:
Imbir obieramy i rozdrabniamy. Czosnek i skórkę z limonki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski i wyciskamy do niej sok z limonki oraz wlewamy oliwę. Marynatę mieszamy.
2.MARYNUJEMY CHLEB I KREWETKI:
Chleb rwiemy na kawałki i wraz z krewetkami przekładamy do marynaty. Całość dokładnie mieszamy dłońmi, wmasowując marynatę w składniki, po czym odstawiamy na ok. 10-15 minut.
3.PIKLUJEMY WINOGRONA:
Winogrona myjemy i przekładamy do dwóch misek (osobno jasne i ciemne). Cukier, ocet oraz wodę przelewamy do rondelka i podgrzewamy, aż się zagotuje. Tak przygotowaną gorącą zalewą zalewamy winogrona i odstawiamy je na ok. 15-20 minut.
4.PRZYGOTOWUJEMY KARMEL Z RUMEM:
Cukier przesypujemy na patelnię i roztapiamy. Następnie wyłączamy ogień, dodajemy masło i również je roztapiamy. Na patelnię wlewamy rum, podpalamy go i krótko mieszamy sos. Na koniec dodajemy wodę, ponownie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
5.PRZYGOTOWUJEMY AIOLI:
Do wystudzonego karmelu dodajemy majonez, starty na tarce o drobnych oczkach czosnek oraz sok i skórkę z połowy limonki. Całość mieszamy i doprawiamy solą do smaku. Na koniec siekamy kolendrę, również dodajemy ją do aioli i ponownie mieszamy.
6.GRILLUJEMY SZASZŁYKI:
Szalotki obieramy, przekrawamy w poprzek na pół i ponownie na pół. Na każdy z patyczków do szaszłyków nakładamy kolejno: kawałek szalotki, krewetkę i kawałek chleba, dbając o to, aby ostatnim składnikiem zawsze był kawałek szalotki. Tak przygotowane szaszłyki skrapiamy odrobiną oliwy i grillujemy przez ok. 2-4 minut z każdej strony.
7.PODAJEMY SZASZŁYKI:
Gotowe szaszłyki podajemy jeszcze gorące z piklowanymi winogronami i aioli w stylu karaibskim.
Szaszłyki z krewetek i chleba z aioli w stylu karaibskim

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ

Imbir obieramy i rozdrabniamy. Czosnek i skórkę z limonki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski i wyciskamy do niej sok z limonki oraz wlewamy oliwę. Marynatę mieszamy.

2

MARYNUJEMY CHLEB I KREWETKI

Chleb rwiemy na kawałki i wraz z krewetkami przekładamy do marynaty. Całość dokładnie mieszamy dłońmi, wmasowując marynatę w składniki, po czym odstawiamy na ok. 10-15 minut.

3

PIKLUJEMY WINOGRONA

Winogrona myjemy i przekładamy do dwóch misek (osobno jasne i ciemne). Cukier, ocet oraz wodę przelewamy do rondelka i podgrzewamy, aż się zagotuje. Tak przygotowaną gorącą zalewą zalewamy winogrona i odstawiamy je na ok. 15-20 minut.

4

PRZYGOTOWUJEMY KARMEL Z RUMEM

Cukier przesypujemy na patelnię i roztapiamy. Następnie wyłączamy ogień, dodajemy masło i również je roztapiamy. Na patelnię wlewamy rum, podpalamy go i krótko mieszamy sos. Na koniec dodajemy wodę, ponownie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.

5

PRZYGOTOWUJEMY AIOLI

Do wystudzonego karmelu dodajemy majonez, starty na tarce o drobnych oczkach czosnek oraz sok i skórkę z połowy limonki. Całość mieszamy i doprawiamy solą do smaku. Na koniec siekamy kolendrę, również dodajemy ją do aioli i ponownie mieszamy.

6

GRILLUJEMY SZASZŁYKI

Szalotki obieramy, przekrawamy w poprzek na pół i ponownie na pół. Na każdy z patyczków do szaszłyków nakładamy kolejno: kawałek szalotki, krewetkę i kawałek chleba, dbając o to, aby ostatnim składnikiem zawsze był kawałek szalotki. Tak przygotowane szaszłyki skrapiamy odrobiną oliwy i grillujemy przez ok. 2-4 minut z każdej strony.

7

PODAJEMY SZASZŁYKI

Gotowe szaszłyki podajemy jeszcze gorące z piklowanymi winogronami i aioli w stylu karaibskim.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5045,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1681,9 kcal

🥑

Tłuszcz

89,6 g

🌾

Węglowodany

168,5 g

🥬

Błonnik

3,6 g

💪

Białko

28,9 g

Podobne przepisy

Szaszłyki z krewetek i chleba z aioli w stylu karaibskim - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl