zywieniesportowcow.pl

Kalafior w cieście piwnym • przepis • składniki • przygotowanie

Ciekawa przekąska, idealna nie tylko do piwa: delikatne różyczki kalafiora ukryte w pikantnej, chrupiącej panierce.

Kalafior w cieście piwnym

Ciekawa przekąska, idealna nie tylko do piwa: delikatne różyczki kalafiora ukryte w pikantnej, chrupiącej panierce.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pieprz czarny - 1 szczypta
jajko - 2 szt.
kalafior - 1 szt.
olej - 1 l
papryka mielona ostra - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
piwo - 400 ml
mąka pszenna - 170 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE KALAFIORA DZIELIMY:
na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie przez kilka minut (kalafior powinien pozostać al dente).
2.ODCEDZAMY I:
osuszamy.
3.MĄKĘ PRZESIEWAMY, DODAJEMY:
jajka i piwo i całość mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy o gęstości ciasta naleśnikowego.
4.PRZYPRAWIAMY SOLĄ, PIEPRZEM:
i ostrą papryką do smaku.
5.W GARNKU O:
grubym dnie lub na głębokiej patelni rozgrzewamy olej.
6.RÓŻYCZKI KALAFIORA ZANURZAMY:
w cieście i wrzucamy na rozgrzany olej.
7.SMAŻYMY, AŻ CIASTO:
się przyrumieni.
8.USMAŻONE KAWAŁKI KALAFIORA:
odkładamy na papierowy ręcznik.
9.PODAJEMY NA:
ciepło.
Kalafior w cieście piwnym

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE KALAFIORA DZIELIMY

na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie przez kilka minut (kalafior powinien pozostać al dente).

2

ODCEDZAMY I

osuszamy.

3

MĄKĘ PRZESIEWAMY, DODAJEMY

jajka i piwo i całość mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy o gęstości ciasta naleśnikowego.

4

PRZYPRAWIAMY SOLĄ, PIEPRZEM

i ostrą papryką do smaku.

5

W GARNKU O

grubym dnie lub na głębokiej patelni rozgrzewamy olej.

6

RÓŻYCZKI KALAFIORA ZANURZAMY

w cieście i wrzucamy na rozgrzany olej.

7

SMAŻYMY, AŻ CIASTO

się przyrumieni.

8

USMAŻONE KAWAŁKI KALAFIORA

odkładamy na papierowy ręcznik.

9

PODAJEMY NA

ciepło.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

8744 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

2186 kcal

🥑

Tłuszcz

218,8 g

🌾

Węglowodany

45,9 g

🥬

Błonnik

12,5 g

💪

Białko

12,5 g

Podobne przepisy

Kalafior w cieście piwnym - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl