zywieniesportowcow.pl

Minipizze razowe z warzywami • przepis • składniki • przygotowanie

Pizza w wersji mini? Tak! A na dodatek w 3 różnych odsłonach! To idealny pomysł na imprezową przekąskę.

Minipizze razowe z warzywami

Pizza w wersji mini? Tak! A na dodatek w 3 różnych odsłonach! To idealny pomysł na imprezową przekąskę.

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bakłażan - 40 g
orzech włoski - 10 g
pieczarka - 1 szt.
szalotka - 0,25 szt.
pesto - 1 łyżeczka
bazylia suszona - 1 łyżeczka
cebula - 1 szt.
chili mielone - 1 szczypta
koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
miód - 2 łyżeczki
oregano suszone - 0,75 łyżeczki
pomidory krojone z puszki - 400 g
ząbek czosnku - 3 szt.
bazylia świeża - 5 g
pieprz czarny - 1 szczypta
rukola - 20 g
brokuł - 100 g
nasiona słonecznika - 1 łyżeczka
ser feta - 20 g
cukier trzcinowy - 1,5 łyżeczki
drożdże suszone - 7 g
mąka pszenna pełnoziarnista - 225 g
oliwa z oliwek - 3 łyżki
sól - 0,75 łyżeczki
woda - 160 ml
pomidorki koktajlowe - 2 szt.
karczoch serce - 2 szt.
mozzarella, tarta - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.WYRABIAMY CIASTO NA PIZZĘ:
W misce łączymy 130 g mąki, drożdże, cukier i sól. Dolewamy wodę i oliwę. Mieszamy łyżką około minuty. Stopniowo dosypujemy pozostałą mąkę, aż ciasto zacznie się formować w kulę. Bedzie nieco klejące. Ugniatamy je przez 5 minut na posypanym mąką blacie. W razie potrzeby — dodajemy więcej mąki.
2.PRZYGOTOWUJEMY SOS POMIDOROWY:
W głębokim rondlu podsmażamy na rozgrzanej oliwie przez 3 minuty pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy pozostałe składniki wraz z przyprawami. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 30 minut, aż sos zgęstnieje.
3.PRZYGOTOWUJEMY MINIPIZZĘ ZIELONĄ:
Na ciasto nakładamy 1-2 łyżki sosu pomidorowego. Układamy różyczki brokułu i kawałki sera feta. Posypujemy słonecznikiem.
4.PRZYGOTOWUJEMY MINIPIZZĘ Z KARCZOCHAMI:
Na kolejny spód nakładamy 1-2 łyżki sosu pomidorowego. Układamy karczochy, pomidorki przekrojone na pół, posypujemy mozzarellą.
5.PRZYGOTOWUJEMY MINIPIZZĘ Z BAKŁAŻANEM I GRZYBAMI:
Na ostatni spód nakładamy 1-2 łyżki sosu pomidorowego. Układamy plastry bakłażana, uprzednio osolone i osuszone ręcznikiem papierowym. Dodajemy pokrojoną w plastry pieczarkę oraz posiekaną szalotkę. Na wierzch dodajemy pesto i orzechy włoskie.
6.PIECZEMY MINIPIZZE:
Blachę z pizzami wkładamy na 10-15 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220°C.
7.DEKORUJEMY I DOPRAWIAMY MINIPIZZE:
Zieloną pizzę dekorujemy rukolą, pizzę z karczochami — świeżą bazylią. Wszystkie trzy skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z pozostałym sosem pomidorowym.
Minipizze razowe z warzywami

Czas przygotowania

75 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

WYRABIAMY CIASTO NA PIZZĘ

W misce łączymy 130 g mąki, drożdże, cukier i sól. Dolewamy wodę i oliwę. Mieszamy łyżką około minuty. Stopniowo dosypujemy pozostałą mąkę, aż ciasto zacznie się formować w kulę. Bedzie nieco klejące. Ugniatamy je przez 5 minut na posypanym mąką blacie. W razie potrzeby — dodajemy więcej mąki.

2

PRZYGOTOWUJEMY SOS POMIDOROWY

W głębokim rondlu podsmażamy na rozgrzanej oliwie przez 3 minuty pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy pozostałe składniki wraz z przyprawami. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 30 minut, aż sos zgęstnieje.

3

PRZYGOTOWUJEMY MINIPIZZĘ ZIELONĄ

Na ciasto nakładamy 1-2 łyżki sosu pomidorowego. Układamy różyczki brokułu i kawałki sera feta. Posypujemy słonecznikiem.

4

PRZYGOTOWUJEMY MINIPIZZĘ Z KARCZOCHAMI

Na kolejny spód nakładamy 1-2 łyżki sosu pomidorowego. Układamy karczochy, pomidorki przekrojone na pół, posypujemy mozzarellą.

5

PRZYGOTOWUJEMY MINIPIZZĘ Z BAKŁAŻANEM I GRZYBAMI

Na ostatni spód nakładamy 1-2 łyżki sosu pomidorowego. Układamy plastry bakłażana, uprzednio osolone i osuszone ręcznikiem papierowym. Dodajemy pokrojoną w plastry pieczarkę oraz posiekaną szalotkę. Na wierzch dodajemy pesto i orzechy włoskie.

6

PIECZEMY MINIPIZZE

Blachę z pizzami wkładamy na 10-15 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220°C.

7

DEKORUJEMY I DOPRAWIAMY MINIPIZZE

Zieloną pizzę dekorujemy rukolą, pizzę z karczochami — świeżą bazylią. Wszystkie trzy skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z pozostałym sosem pomidorowym.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1791,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

447,8 kcal

🥑

Tłuszcz

15,8 g

🌾

Węglowodany

68,4 g

🥬

Błonnik

16 g

💪

Białko

16 g

Podobne przepisy

Minipizze razowe z warzywami - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl