Deser śliwkowo-czekoladowy • przepis • składniki • przygotowanie
Taki deser podbije serca gości! Śliwkowo-czekoladowa kompozycja urzeka nie tylko wyglądem, ale i wyjątkowym smakiem.

Czas przygotowania
100 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
BISZKOPT CZEKOLADOWY BEZ
mąki Białka ubijamy na pianę.
POD KONIEC UBIJANIA
dodajemy cukier.
SZTYWNĄ PIANĘ Z
białek łączymy z żółtkami.
KUWERTURĘ ROZPUSZCZAMY W
kuchence mikrofalowej.
DODAJEMY MIĘKKIE MASŁO
i mieszamy do całkowitego rozpuszczania.
DO PIANY Z
jajek dodajemy płynną kuwerturą z masłem, mieszamy na jednolitą masę.
BLACHĘ WYKŁADAMY PAPIEREM
do pieczenia i rozsmarowujemy na nim masę na grubość 5-6 mm.
WSTAWIAMY DO PIEKARNIKA
nagrzanego do 180°C (termoobieg) lub 190°C (bez termoobiegu) na 10-12 minut.
ŚLIWKI W SYROPIE
Śliwki pestkujemy i kroimy w kawałki.
Z WODY, CUKRU,
goździków, liścia laurowego i cynamonu gotujemy syrop.
DO GOTUJĄCEGO SIĘ
syropu wrzucamy śliwki, gotujemy przez około 10 minut (jeżeli śliwki będą bardzo dojrzałe, to krócej).
Z SYROPU WYJMUJEMY
2/3 śliwek (tych najładniejszych), przekładamy na talerz do wystudzenia.
POZOSTAŁE ŚLIWKI GOTUJEMY
do momentu, aż bardzo zmiękną.
WYJMUJEMY Z SYROPU
i blendujemy do uzyskania konsystencji sosu (jeśli zajdzie taka potrzeba, dodajemy trochę syropu), następnie przecieramy przez sito.
SOS POZOSTAWIAMY DO
ostygnięcia.
MUS CZEKOLADOWY 35
g śmietanki zagotowujemy i wlewamy do rozpuszczonej w mikrofali kuwertury.
MIESZAMY DO CAŁKOWITEGO
rozpuszczenia (jeśli się nie roztopi, podgrzewamy w kuchence mikrofalowej do momentu uzyskania gładkiej masy).
MASĘ CZEKOLADOWĄ STUDZIMY
do temperatury około 40°C.
DODAJEMY DO NIEJ
stopniowo (łyżka po łyżce) ubitą wcześniej śmietankę (150g), dokładnie mieszając.
GOTOWY MUS WKŁADAMY
do lodówki na 15-20 minut.
DEKORACJA * W
celu wykonania dekoracji włóż na 2-3 godziny granitową płytkę do zamrażalnika.
Z PAPIERU DO
pieczenia formujemy kornet – rożek z pergaminu (aby zobaczyć, jak zawijamy kornet wejdź na kuchnialidla.pl), następnie wlewamy do niego rozpuszczoną kuwerturę.
NA WYJĘTĄ Z
zamrażalnika płytkę wyciskamy energicznie kuwerturę.
ZA POMOCĄ NOŻA
szybko zwijamy powstałą dekorację i wkładamy do lodówki na mniej 5-10 minut.
JAK PODAWAĆ Z
ciasta czekoladowego wycinamy kółka o średnicy około 6-7 cm.
NA WIERZCH SZPRYCUJEMY
mus czekoladowy, na nim układamy wystudzone cząstki śliwek.
DESER DEKORUJEMY I
podajemy z sosem śliwkowym.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4407,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
489,7 kcal
Tłuszcz
28,1 g
Węglowodany
54,3 g
Błonnik
6,4 g
Białko
6,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Dorsz w razowej panierce z sałatką z brokułów i paprykową salsą
Jedzmy ryby! Zwłaszcza w tak pysznym wydaniu. Wypróbuj pełen zdrowia przepis na dorsza w towarzystwie warzyw.

Grillowane szaszłyki z łososia i cukinii
Kawałki ryby marynowane w occie balsamicznym i przyprawach oraz świeża cukinia. Duet, który sprawdzi się na każdym grillu.

Smalec z fasoli
Smalec z fasoli to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego smalcu wieprzowego. Ten roślinny zamiennik cieszy się coraz większą popularnością wśród osób poszukujących bezmięsnych smarowideł. Smalec z fasoli jest niezwykle prosty w przygotowaniu i można wykorzystać go nie tylko do kanapek. Jak przyrządzić ten nietuzinkowy produkt? Odkryj nasz przepis na pyszny smalec z fasoli!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Drożdżowe bułeczki dyniowe
Dzień najlepiej zacząć od własnoręcznie przygotowanych bułeczek dyniowych. Paweł Małecki pokaże Ci, jak je przygotować!

Mus czekoladowy z awokado i bananami
Masz ochotę na coś mocno czekoladowego? Proponujemy puszysty mus o smaku kokosa i kawy podany z bananami w karmelu.

Dorsz z pesto pietruszkowym z bakłażanem z duszonymi ziemniakami w pomidorach
Autorska wariacja Karola Okrasy na temat słynnego portugalskiego bacalao. Spróbuj dorsza w nowej odsłonie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
Wypróbuj przepis Karola i zasmakuj w pierogach z kapustą i grzybami, pieczonymi w piekarniku!

Gołąbki z kaszą pęczak i grzybami
Przepis Kingi Paruzel na gołąbki – w liściach kapusty włoskiej z kaszą pęczak!

Lody truskawkowe z bazylią
Niebanalne połączenie słodkiego smaku soczystych truskawek oraz aromatycznej bazylii w postaci pysznych lodowych kulek.