zywieniesportowcow.pl

Makaron z dynią, szałwią i włoską szynką – przepis • przepis • składniki • przygotowanie

Spróbuj makaronu z dynią maślaną, szynką i aromatyczną szałwią! To danie w sam raz na chłodniejsze dni.

Makaron z dynią, szałwią i włoską szynką – przepis

Spróbuj makaronu z dynią maślaną, szynką i aromatyczną szałwią! To danie w sam raz na chłodniejsze dni.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cytryna - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
papryczka chili czerwona - 1 szt.
makaron spaghetti - 300 g
masło - 70 g
oliwa z oliwek - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
grana padano - 50 g
szynka parmeńska - 100 g
dynia hokkaido - 300 g
szałwia świeża - 5 g
ząbek czosnku - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY MAKARON:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Czosnek kroimy w plastry, a paprykę chili w drobną kostkę. Szynkę rwiemy na mniejsze kawałki, kilka plastrów zostawiamy do dekoracji.
2.PODSMAŻAMY DYNIĘ:
Dynię obieramy i kroimy w cienkie plastry. Podsmażamy na maśle z odrobiną oliwy, a następnie dusimy pod przykryciem około 2-4 minut. Do dyni dodajemy czosnek, papryczkę chili, porwaną na kawałki szynkę i szałwię. Po chwili dodajemy również ugotowany makaron.
3.DOPRAWIAMY MAKARON:
Danie doprawiamy odrobiną skórki otartej z cytryny, solą i pieprzem. Na koniec dodajemy starty ser grana padano i skrapiamy całość sokiem z cytryny. Danie dekorujemy kawałkami szynki.
Makaron z dynią, szałwią i włoską szynką – przepis

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY MAKARON

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Czosnek kroimy w plastry, a paprykę chili w drobną kostkę. Szynkę rwiemy na mniejsze kawałki, kilka plastrów zostawiamy do dekoracji.

2

PODSMAŻAMY DYNIĘ

Dynię obieramy i kroimy w cienkie plastry. Podsmażamy na maśle z odrobiną oliwy, a następnie dusimy pod przykryciem około 2-4 minut. Do dyni dodajemy czosnek, papryczkę chili, porwaną na kawałki szynkę i szałwię. Po chwili dodajemy również ugotowany makaron.

3

DOPRAWIAMY MAKARON

Danie doprawiamy odrobiną skórki otartej z cytryny, solą i pieprzem. Na koniec dodajemy starty ser grana padano i skrapiamy całość sokiem z cytryny. Danie dekorujemy kawałkami szynki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2220 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

555 kcal

🥑

Tłuszcz

24,2 g

🌾

Węglowodany

64,7 g

🥬

Błonnik

21,6 g

💪

Białko

21,6 g

Podobne przepisy

Makaron z dynią, szałwią i włoską szynką – przepis - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl