Ciasteczkowy deser lodowy • przepis • składniki • przygotowanie
Poznajcie deser idealny na upalne dni! Połączenie ciasteczek palmeritas z lodami, białą i gorzką czekoladą zachwyci Was nie tylko smakiem, ale i prostotą przygotowania!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTECZKA
Ciasteczka rozkładamy na blacie. Zmiękczone lody wkładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką. Lody wyciskamy na ciasteczko i od razu wykładamy na nie kolejne ciastko i przyciskamy je delikatnie od góry do warstwy lodów. Przygotowane w ten sposób ciasteczka wkładamy do lodówki.
PRZYGOTOWUJEMY CZEKOLADY
Białą i gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie przelewamy czekolady do wysokich naczyń.
DODAJEMY CZEKOLADĘ I PISTACJE
Ciasteczka wyjmujemy z lodówki i zanurzamy do połowy w czekoladzie, potem wkładamy do siekanych pistacji i wiórków kokosowych. Podajemy od razu lub wkładamy do zamrażarki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2698 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
674,5 kcal
Tłuszcz
39,6 g
Węglowodany
73,5 g
Błonnik
4 g
Białko
5,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Grillowane szaszłyki z boczku i kiełbasy
Boczek, kiełbasa, cebula i doskonale dobrana mieszanka przypraw - oto sposób na udane szaszłyki z grilla.

Kalafior słodko-kwaśny
Kalafior? Tym razem mu się upiecze! Wypróbuj przepis Darii na pieczony kalafior z sosem słodko-kwaśnym!

Szczawiowa na gęsinie z ziemniakami i jajem poszetowym
Latem najlepiej smakują lekkie zupy! Przygotuj szczawiową na mocnym wywarze z gęsi i z efektownym jajem poszetowym.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zupa z porów i pieczarek z serem pleśniowym
Zupa z porów i pieczarek z aromatycznym serem pleśniowym rozgrzeje w każdy jesienny wieczór!

Muffiny jajeczne z papryczkami padron
Zaskocz rodzinę nowym pomysłem na śniadanie! Przygotuj muffiny jajeczne z papryczką padron, szpinakiem i cebulą!

Sałatka z krewetek z sosem z limonek
Wyśmienita propozycja dla fanów owoców morza: lekka sałatka z delikatnymi krewetkami i sosem imbirowo-limonkowym.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kłos z ciasta francuskiego
Chrupiący i pełen przepysznych dodatków kłos z ciasta francuskiego z burratą, gotowaną szynką z truflami, oprószony parmezanem. To świetny pomysł na niejedną imprezę!

Onigiri z tuńczykiem i słodkim sosem chili
Przekąska z ryżu, która świetnie sprawdzi się jako lunch lub podczas pikniku. Sprawdź, jak prosto można przyrządzić ten japoński przysmak w domu!

Pudding z chia
Szybki deser bez glutenu i laktozy? Postaw na pudding z nasionami chia, mleczkiem kokosowym i mnóstwem owoców!