zywieniesportowcow.pl

Makaron z boczniakami po azjatycku • przepis • składniki • przygotowanie

Boczniaki po azjatycku to szybkie, sycące i rozgrzewające danie! Z pewnością zagoszczą na stałe w Waszym menu!

Makaron z boczniakami po azjatycku

Boczniaki po azjatycku to szybkie, sycące i rozgrzewające danie! Z pewnością zagoszczą na stałe w Waszym menu!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności

Składniki

boczniaki - 300 g
papryczka chili czerwona - 1 szt.
fasola szparagowa - 180 g
marchew - 1 szt.
natka pietruszki - 5 g
kolendra świeża - 1 łyżka
limonka - 0,5 szt.
makaron chow mein - 250 g
orzech nerkowca - 30 g
sos sojowy - 2 łyżki
syrop klonowy - 1 łyżka
olej sezamowy - 1 łyżeczka
ocet ryżowy - 1 łyżeczka
sos ostrygowy - 1 łyżeczka
ząbek czosnku - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ:
Składniki marynaty mieszamy w misce.
2.PRZYGOTOWUJEMY MAKARON:
Makaron chow mein przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy na sicie.
3.MARYNUJEMY BOCZNIAKI:
Boczniaki kroimy w paski wzdłuż blaszek i wrzucamy do marynaty na minimum 10 minut. Im dłużej się marynują, tym lepiej.
4.SMAŻYMY WARZYWA:
Marchewkę kroimy w julienne. Fasolkę przekrawamy w połowie. Chili kroimy w cienkie plasterki. Na mocno rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucamy boczniaki i przesmażamy je około 3 minut. Dodajemy marchewkę, fasolkę i chili. Smażymy 2-3 minuty. Dodajemy orzechy nerkowca. Smażymy jeszcze 2 minuty. Dodajemy makaron, zdejmujemy patelnię z ognia i mieszamy całe danie. Dodajemy listki pietruszki lub kolendry. Skrapiamy sokiem z limonki. Podajemy z cząstkami limonki.
Makaron z boczniakami po azjatycku

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ

Składniki marynaty mieszamy w misce.

2

PRZYGOTOWUJEMY MAKARON

Makaron chow mein przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy na sicie.

3

MARYNUJEMY BOCZNIAKI

Boczniaki kroimy w paski wzdłuż blaszek i wrzucamy do marynaty na minimum 10 minut. Im dłużej się marynują, tym lepiej.

4

SMAŻYMY WARZYWA

Marchewkę kroimy w julienne. Fasolkę przekrawamy w połowie. Chili kroimy w cienkie plasterki. Na mocno rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucamy boczniaki i przesmażamy je około 3 minut. Dodajemy marchewkę, fasolkę i chili. Smażymy 2-3 minuty. Dodajemy orzechy nerkowca. Smażymy jeszcze 2 minuty. Dodajemy makaron, zdejmujemy patelnię z ognia i mieszamy całe danie. Dodajemy listki pietruszki lub kolendry. Skrapiamy sokiem z limonki. Podajemy z cząstkami limonki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1372,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

686,4 kcal

🥑

Tłuszcz

12,4 g

🌾

Węglowodany

124,8 g

🥬

Błonnik

24,6 g

💪

Białko

24,6 g

Podobne przepisy

Makaron z boczniakami po azjatycku - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl