zywieniesportowcow.pl

Zielone szparagi z burratą • przepis • składniki • przygotowanie

Otwórz wiosenny sezon w kuchni z przepisem Kingi! Zielone szparagi podane z burratą i kruszonką z pieczywa to prosty i szybki sposób na lunch lub dodatek do obiadu.

Zielone szparagi z burratą

Otwórz wiosenny sezon w kuchni z przepisem Kingi! Zielone szparagi podane z burratą i kruszonką z pieczywa to prosty i szybki sposób na lunch lub dodatek do obiadu.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności

Składniki

burrata - 1 szt.
czerstwe pieczywo razowe - 30 g
oliwa z oliwek - 1 łyżka
pieprz czarny - 1 szczypta
rzeżucha - 3 łyżki
skórka cytryny tarta - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
szparagi zielone - 500 g

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY I HARTUJEMY SZPARAGI:
Końcówki szparagów odłamujemy (możemy je wykorzystać do przygotowania bulionu). Główki szparagów wrzucamy do gotującej się osolonej wody. Jeśli szparagi są cienkie – gotujemy 3 minuty, jeśli są grube – 5 minut. Ugotowane szparagi przekładamy do miski z lodem i zimną wodą. Dzięki temu zahamujemy proces gotowania.
2.PRZYGOTOWUJEMY DODATKI:
W blenderze miksujemy czerstwe pieczywo. Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy. Gdy się rozgrzeje, dodajemy pokruszone pieczywo, osalamy i podprażamy.
3.PODAJEMY SZPARAGI:
Szparagi wykładamy na talerz. Na wierzch wykładamy porwaną na kawałki burratę. Oprószamy kruszonką z pieczywa, skrapiamy oliwą z rzeżuchą. Oprószamy solą i pieprzem. Dekorujemy kiełkami rzeżuchy i skórką otartą z cytryny.
Zielone szparagi z burratą

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY I HARTUJEMY SZPARAGI

Końcówki szparagów odłamujemy (możemy je wykorzystać do przygotowania bulionu). Główki szparagów wrzucamy do gotującej się osolonej wody. Jeśli szparagi są cienkie – gotujemy 3 minuty, jeśli są grube – 5 minut. Ugotowane szparagi przekładamy do miski z lodem i zimną wodą. Dzięki temu zahamujemy proces gotowania.

2

PRZYGOTOWUJEMY DODATKI

W blenderze miksujemy czerstwe pieczywo. Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy. Gdy się rozgrzeje, dodajemy pokruszone pieczywo, osalamy i podprażamy.

3

PODAJEMY SZPARAGI

Szparagi wykładamy na talerz. Na wierzch wykładamy porwaną na kawałki burratę. Oprószamy kruszonką z pieczywa, skrapiamy oliwą z rzeżuchą. Oprószamy solą i pieprzem. Dekorujemy kiełkami rzeżuchy i skórką otartą z cytryny.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

602,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

602,3 kcal

🥑

Tłuszcz

38,1 g

🌾

Węglowodany

38,2 g

🥬

Błonnik

12,5 g

💪

Białko

33,1 g

Podobne przepisy

Zielone szparagi z burratą - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl