zywieniesportowcow.pl

Amerykańskie BBQ • przepis • składniki • przygotowanie

Frytki z batatów, z ziemniaków, sos z awokado i masłem orzechowym, marynata BBQ – to i jeszcze więcej składa się na prawdziwe amerykańskie grillowanie!

Amerykańskie BBQ

Frytki z batatów, z ziemniaków, sos z awokado i masłem orzechowym, marynata BBQ – to i jeszcze więcej składa się na prawdziwe amerykańskie grillowanie!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

batat - 2 szt.
chili mielone - 0,12 łyżeczki
cynamon - 0,12 łyżeczki
kminek cały - 0,5 łyżeczki
ziele angielskie - 0,12 łyżeczki
awokado - 1 szt.
cebula czerwona - 1 szt.
kolendra świeża - 3 łyżki
koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
limonka - 2 szt.
oliwa z oliwek - 20 ml
papryczka chili czerwona - 1 szt.
whisky - 3 łyżki
cebula - 1 szt.
ząbek czosnku - 3 szt.
masło orzechowe - 2,5 łyżki
pieprz cayenne - 1 szczypta
sos sojowy - 2 łyżki
olej rzepakowy - 2 łyżki
papryka mielona ostra - 2 łyżeczki
rozmaryn świeży - 2 łyżeczki
ziemniak - 4 szt.
chrzan tarty - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
sok z cytryny - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
śmietana 22% - 200 ml

Instrukcje przygotowania

1.FRYTKI Z BATATÓW:
Łączymy przyprawy razem z oliwą z oliwek.
2.BATATY OBIERAMY I:
kroimy na pół, a następnie na 4 lub 6 części.
3.ZIEMNIAKI WRZUCAMY DO:
dużej miski i polewamy marynatą – dobrze mieszamy.
4.BATATY UKŁADAMY NA:
brzegu grilla (w piekarniku pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 240°C).
5.PODAJEMY Z SOSEM:
z awokado i masłem orzechowym.
6.SOS Z AWOKADO:
i masłem orzechowym Małą cebulę i chili drobno kroimy.
7.AWOKADO ROZKRAWAMY NA:
pół, wyciągamy pestkę.
8.MIĄŻSZ NACINAMY W:
paski, a następnie wyciągamy łyżką.
9.
ROZGNIATAMY WIDELCEM.
10.DODAJEMY MASŁO ORZECHOWE,:
koncentrat pomidorowy, cebulę, chili i siekaną kolendrę. SOLIMY DO: smaku.
11.MIESZAMY Z SOKIEM:
wyciśniętym z limonek oraz oliwą.
12.MARYNATA BBQ DO:
kurczaka lub wieprzowiny Cebulę grubo kroimy.
13.DO WYSOKIEGO NACZYNIA:
wrzucamy wszystkie składniki marynaty – miksujemy na gładką masę.
14.NOGI KURCZAKA MARYNUJEMY:
w marynacie w lodówce przez ok. 2 GODZINY, A: następnie grillujemy.
15.MARYNATA PASUJE RÓWNIEŻ:
do mięsa wieprzowego.
16.PIECZONE FRYTKI Z:
ziemniaków Ziemniaki myjemy (można je obrać, ale nie trzeba).
17.KROIMY W ĆWIARTKI:
bądź szóstki.
18.OLEJ ŁĄCZYMY Z:
przyprawami i mieszamy z ziemniakami.
19.FRYTKI WSTAWIAMY DO:
piekarnika rozgrzanego do 200°C.
20.PIECZEMY OK.:
20 MINUT, OD: czasu do czasu obracając.
21.FRYTKI PODAJEMY Z:
sosem chrzanowym.
22.SOS CHRZANOWY SKŁADNIKI:
sosu mieszamy.
Amerykańskie BBQ

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

FRYTKI Z BATATÓW

Łączymy przyprawy razem z oliwą z oliwek.

2

BATATY OBIERAMY I

kroimy na pół, a następnie na 4 lub 6 części.

3

ZIEMNIAKI WRZUCAMY DO

dużej miski i polewamy marynatą – dobrze mieszamy.

4

BATATY UKŁADAMY NA

brzegu grilla (w piekarniku pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 240°C).

5

PODAJEMY Z SOSEM

z awokado i masłem orzechowym.

6

SOS Z AWOKADO

i masłem orzechowym Małą cebulę i chili drobno kroimy.

7

AWOKADO ROZKRAWAMY NA

pół, wyciągamy pestkę.

8

MIĄŻSZ NACINAMY W

paski, a następnie wyciągamy łyżką.

9

ROZGNIATAMY WIDELCEM.

10

DODAJEMY MASŁO ORZECHOWE,

koncentrat pomidorowy, cebulę, chili i siekaną kolendrę. SOLIMY DO: smaku.

11

MIESZAMY Z SOKIEM

wyciśniętym z limonek oraz oliwą.

12

MARYNATA BBQ DO

kurczaka lub wieprzowiny Cebulę grubo kroimy.

13

DO WYSOKIEGO NACZYNIA

wrzucamy wszystkie składniki marynaty – miksujemy na gładką masę.

14

NOGI KURCZAKA MARYNUJEMY

w marynacie w lodówce przez ok. 2 GODZINY, A: następnie grillujemy.

15

MARYNATA PASUJE RÓWNIEŻ

do mięsa wieprzowego.

16

PIECZONE FRYTKI Z

ziemniaków Ziemniaki myjemy (można je obrać, ale nie trzeba).

17

KROIMY W ĆWIARTKI

bądź szóstki.

18

OLEJ ŁĄCZYMY Z

przyprawami i mieszamy z ziemniakami.

19

FRYTKI WSTAWIAMY DO

piekarnika rozgrzanego do 200°C.

20

PIECZEMY OK.

20 MINUT, OD: czasu do czasu obracając.

21

FRYTKI PODAJEMY Z

sosem chrzanowym.

22

SOS CHRZANOWY SKŁADNIKI

sosu mieszamy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2559,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

639,9 kcal

🥑

Tłuszcz

33,3 g

🌾

Węglowodany

74,3 g

🥬

Błonnik

11,4 g

💪

Białko

11,4 g

Podobne przepisy

Amerykańskie BBQ - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl