zywieniesportowcow.pl

Makaron z boczkiem i brukselką • przepis • składniki • przygotowanie

Aromatyczny makaron z kilku składników? Z Paulą to możliwe! Wypróbuj ten świetny przepis na proste, szybkie i niezwykle smaczne danie.

Makaron z boczkiem i brukselką

Aromatyczny makaron z kilku składników? Z Paulą to możliwe! Wypróbuj ten świetny przepis na proste, szybkie i niezwykle smaczne danie.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

makaron tagliatelle - 250 g
boczek wędzony - 150 g
śmietana 30% - 200 g
brukselka - 400 g
grana padano, tarty - 20 g
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 2 szczypty

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY BRUKSELKĘ:
Brukselki obieramy, przekrawamy na pół i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 6-8 minut, aż będą miękkie.
2.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Boczek kroimy w niewielkie słupki i smażymy na suchej patelni, aż wytopi się tłuszcz. Następnie na patelnię stopniowo wlewamy śmietankę i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Sos podgrzewamy, co jakiś czas mieszając, przez ok. 8 minut, aby zgęstniał.
3.PODAJEMY MAKARON:
Do gotowego sosu dodajemy ugotowaną brukselkę i makaron. Całość dokładnie mieszamy, przekładamy na talerze i oprószamy tartym serem.
Makaron z boczkiem i brukselką

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY BRUKSELKĘ

Brukselki obieramy, przekrawamy na pół i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 6-8 minut, aż będą miękkie.

2

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Boczek kroimy w niewielkie słupki i smażymy na suchej patelni, aż wytopi się tłuszcz. Następnie na patelnię stopniowo wlewamy śmietankę i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Sos podgrzewamy, co jakiś czas mieszając, przez ok. 8 minut, aby zgęstniał.

3

PODAJEMY MAKARON

Do gotowego sosu dodajemy ugotowaną brukselkę i makaron. Całość dokładnie mieszamy, przekładamy na talerze i oprószamy tartym serem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2371,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1185,9 kcal

🥑

Tłuszcz

66 g

🌾

Węglowodany

115 g

🥬

Błonnik

7,7 g

💪

Białko

36,3 g

Podobne przepisy