Złoty napar z imbiru • przepis • składniki • przygotowanie
Rozgrzewający, wzmacniający napój na chłodne dni - imbir, owoce, miód. Pokochasz ten przepis!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KORZEŃ IMBIRU OBIERAMY ZE
skórki. Połowę korzenia ścieramy na tarce o drobnych oczkach, resztę kroimy na cienkie plasterki. Imbir wrzucamy do rondelka, zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut.
NAPAR PRZELEWAMY DO MAŁYCH
słoiczków i szczelnie zamykamy. Jeśli chcemy przechowywać swój napar przez dłuższy czas,słoiczki pasteryzujemy. Napar z imbiru przechowujemy w lodówce.
Z NAPARU Z IMBIRU
możemy przygotować pyszny napój. Do szklanki wlewamy około 50 ml naparu i dolewamy około 200 ml gorącej wody. Dodajemy miód, sok wyciśnięty z cytryny i połowy pomarańczy oraz przyprawiamy do smaku. Opcjonalnie dodajemy maliny (mrożone, świeże lub ze słoiczka) i suszone żurawiny.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
290,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
24,2 kcal
Tłuszcz
0,1 g
Węglowodany
6,3 g
Błonnik
1,1 g
Białko
0,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Saksońskie ciasto drożdżowe z marcepanem
Pyszne ciasto drożdżowe zwinięte w charakterystyczne ślimaki, wypełnione masą marcepanową. Musisz je skosztować!

Jadalny prezent: gorąca czekolada w słoiku
Taki prezent ucieszy obdarowaną osobę potrójnie: jest estetyczny, zrobiony przez Ciebie i rozgrzewa w najchłodniejsze zimowe dni. Podziel się z bliskimi jadalnym podarunkiem: gorącą czekoladą w słoiczku!

Jadalny prezent: chlebek owsiany w słoiku
Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania pysznego owsianego chlebka zamknięte w jednym ozdobnym słoiczku. Obdaruj kogoś tym wyjątkowym podarunkiem, idealnym na święta Bożego Narodzenia!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pierś kaczki z purée pietruszkowym i salsą mandarynkową
Smakowity pomysł na kaczkę, którą możesz przygotować na romantyczną kolację we dwoje. Spróbuj tego połączenia i zachwyć swoją drugą połówkę.

Frytki warzywne z trzema sosami
Frytki możesz przygotować z wielu warzyw! Poznaj przepis na frytki z buraków, marchwi i batatów z sosami w trzech kolorach!

Knedle serowe z morelami
Złoty środek na wszelkie letnie zachcianki. Domowe knedle z morelami. Delikatne, bo z ciasta serowego, słodkie akurat tyle, żeby uszczęśliwić każdego łasucha i na tyle proste, że każdy może je sobie zrobić, gdy przyjdzie ochota.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kisiel gryczany z boczkiem
Sięgnij do zapomnianych tradycji prawdziwie polskiej kuchni! Niech wśród świątecznych potraw pojawi się kresowy kisiel gryczany z boczkiem i cebulą.

Kurczak w śmietanie z szampanem i pilawem grzybowym
Pilaw to nic innego jak ryż z dodatkami. Przygotuj go z pieczarkami. Taki dodatek idealnie podkreśli smak kurczaka z szampańskim aromatem.

Ribollita: toskańska zupa fasolowa
Zupa, dzięki której nic się w kuchni nie zmarnuje, czyli ribollita inspirowana kuchnią toskańską, to sycąca propozycja dla miłośników mniej znanej kuchni w stylu włoskim. Sprawdź, jak pachnie i smakuje!