zywieniesportowcow.pl

Makaron z bazyliowym pesto z orzechami nerkowca • przepis • składniki • przygotowanie

Nic nie nadaje potrawom w stylu włoskim takiego aromatu jak świeże domowe pesto. W połączeniu z makaronem smakuje doskonale!

Makaron z bazyliowym pesto z orzechami nerkowca

Nic nie nadaje potrawom w stylu włoskim takiego aromatu jak świeże domowe pesto. W połączeniu z makaronem smakuje doskonale!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bazylia świeża - 24 g
pieprz czarny - 1 szczypta
oliwa z oliwek - 3,5 łyżki
sól - 1 szczypta
grana padano - 90 g
makaron penne - 300 g
orzech nerkowca - 40 g
ząbek czosnku - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE GOTUJEMY MAKARON:
al dente w lekko osolonej wodzie.
2.NASTĘPNIE ODCEDZAMY, ZACHOWUJĄC:
1/2 szklanki wody.
3.DO WYSOKIEGO NACZYNIA:
wkładamy bazylię oraz orzechy nerkowca, odkładając niewielką ilość orzechów do dekoracji i 2-3 listki bazylii.
4.DODAJEMY STARTY PARMEZAN:
lub ser typu pecorino, oliwę z oliwek, świeżo zmielony czarny pieprz, szczyptę soli do smaku oraz czosnek.
5.WSZYSTKIE SKŁADNIKI DOKŁADNIE:
miksujemy blenderem.
6.STOPNIOWO DODAJEMY WCZEŚNIEJ:
zachowaną wodę z makaronu, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości pesto.
7.JAK PODAWAĆ ODCEDZONY:
makaron mieszamy z pesto, przekładamy do głębokich talerzy, dekorujemy orzeszkami oraz listkami bazylii.
8.UWAGA:
PESTO MOŻNA: również używać do smarowania grzanek.
9.W SŁOICZKU, ZALANE:
z wierzchu oliwą, można przechowywać w lodówce mniej więcej do tygodnia.
Makaron z bazyliowym pesto z orzechami nerkowca

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE GOTUJEMY MAKARON

al dente w lekko osolonej wodzie.

2

NASTĘPNIE ODCEDZAMY, ZACHOWUJĄC

1/2 szklanki wody.

3

DO WYSOKIEGO NACZYNIA

wkładamy bazylię oraz orzechy nerkowca, odkładając niewielką ilość orzechów do dekoracji i 2-3 listki bazylii.

4

DODAJEMY STARTY PARMEZAN

lub ser typu pecorino, oliwę z oliwek, świeżo zmielony czarny pieprz, szczyptę soli do smaku oraz czosnek.

5

WSZYSTKIE SKŁADNIKI DOKŁADNIE

miksujemy blenderem.

6

STOPNIOWO DODAJEMY WCZEŚNIEJ

zachowaną wodę z makaronu, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości pesto.

7

JAK PODAWAĆ ODCEDZONY

makaron mieszamy z pesto, przekładamy do głębokich talerzy, dekorujemy orzeszkami oraz listkami bazylii.

8

UWAGA

PESTO MOŻNA: również używać do smarowania grzanek.

9

W SŁOICZKU, ZALANE

z wierzchu oliwą, można przechowywać w lodówce mniej więcej do tygodnia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1858,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

464,7 kcal

🥑

Tłuszcz

17,1 g

🌾

Węglowodany

58,8 g

🥬

Błonnik

18,8 g

💪

Białko

18,8 g

Podobne przepisy

Makaron z bazyliowym pesto z orzechami nerkowca - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl