Świąteczna focaccia • przepis • składniki • przygotowanie
Focaccia na święta? W Kuchni Lidla wszystko jest możliwe! Wypróbuj przepis Kingi i przygotuj aromatyczną przekąskę, inspirowaną włoską kuchnią.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
FORMUJEMY CIASTO W KULĘ
Ciasto w misce odrywamy od boków i ciągniemy w kierunku środka, formując kulę.
PRZEKŁADAMY CIASTO DO FORMY
Do formy wysmarowanej oliwą lub wyłożonej papierem do pieczenia wkładamy ciasto uformowane w kulę i smarujemy całe oliwą. Zostawiamy je na 3-4 godziny w kuchni, aby podwoiło swoją objętość.
ROZCIĄGAMY I DEKORUJEMY CIASTO
Ciasto ponownie skrapiamy oliwą i palcami delikatnie wtłaczamy ją w ciasto, aby utworzyć głębokie dołeczki. Jeśli ciasto nie rozlało się po całej blaszce, można je delikatnie naciągnąć, aby ją wypełniło.
PIECZEMY FOCACCIĘ
Wkładamy focaccię do piekarnika i pieczemy ok. 25-30 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3521,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
586,9 kcal
Tłuszcz
19 g
Węglowodany
95,9 g
Błonnik
19,4 g
Białko
14,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Stek z bakłażana BBQ z humusem z bobem i wegańskim allioli
Czas na wegańską ucztę! Stek z bakłażana z delikatnym hummusem i wegańskim allioli możesz podać jako wspaniały lekki obiad. Sprawdź przepis i zaskocz domowników lub swoich gości.

Zupa pomidorowa z kiszoną kapustą
Zupa pomidorowa z kiszoną kapustą – odkryj nietypowe połączenie smaków w łatwej w wykonaniu zupie!

Karidopita, czyli greckie ciasto orzechowe z kremem jogurtowym
Pełne korzennych aromatów i cytrusowych nut - prawdziwie greckie ciasto!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sernik matcha na zimno
Pyszny sernik na zimno o orzeźwiającym smaku matchy, mleczka kokosowego i limonki. Zainspiruj się produktami w stylu azjatyckim i przygotuj to idealne na lato ciasto!

Łupacz z salsą pomidorową
Smaczna ryba podana w towarzystwie warzyw. Wypróbuj przepis na łupacza z salsą pomidorową!

Kurczak po tajsku
Kurczak po tajsku to jedno z najpopularniejszych dań kuchni azjatyckiej, które wprost zachwyca bogactwem smaków oraz niecodziennych aromatów. To danie idealne dla miłośników egzotycznych smaków oraz tych, którzy kochają wyraziste przyprawy. Przygotowanie kurczaka po tajsku jest stosunkowo proste. Poznaj nasz przepis i wyrusz w kulinarną podróż do serca Tajlandii!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Koktajl odbudowujący – orzechowo-czekoladowy
Sięgnij po koktajl odbudowujący o pysznym orzechowo-czekoladowym smaku – doda Ci energii na dalszą część dnia. Wystarczy 5 minut i gotowe!

Sałatka z grillowanym bakłażanem
Bakłażan lubi grillowanie i świetnie pasuje do sałatek. Wykorzystaj wszystkie zalety tego warzywa, by przygotować świeżą i aromatyczną sałatkę z dressingiem na bazie tahini!

Śledzie po kaszubsku
Sos pomidorowy z odrobiną miodu i kawałki śledzi, które połączą się z nim, stworzą jedno z dwunastu wyjątkowych, wigilijnych dań! Wypróbuj tradycyjny przepis w wersji Karola!