zywieniesportowcow.pl

Makaron tagliatelle ze szpinakiem i łososiem • przepis • składniki • przygotowanie

Ryba i szpinak to duet doskonały. W połączeniu z makaronem tworzy przepyszne danie, w którym rozsmakuje się każdy.

Makaron tagliatelle ze szpinakiem i łososiem

Ryba i szpinak to duet doskonały. W połączeniu z makaronem tworzy przepyszne danie, w którym rozsmakuje się każdy.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pieprz czarny - 1 szczypta
gałka muszkatołowa mielona - 1 szczypta
olej - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
łosoś wędzony - 180 g
makaron tagliatelle - 400 g
śmietana 30% - 350 ml
lazur błękitny - 180 g
Szpinak Baby - 500 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE SZPINAK MYJEMY:
i osuszamy.
2.NA PATELNI ROZGRZEWAMY:
odrobinę oleju, dodajemy szpinak.
3.PODSMAŻAMY, MIESZAJĄC OD:
czasu do czasu, aż szpinak zmniejszy swoją objętość.
4.DODAJEMY GAŁKĘ MUSZKATOŁOWĄ:
oraz sól i pieprz do smaku.
5.MAKARON GOTUJEMY AL:
dente w osolonej wodzie. ODCEDZAMY.
6.SER KRUSZYMY NA:
mniejsze kawałki i rozpuszczamy w małym garnku, stale mieszając.
7.DO ROZPUSZCZONEGO SERA:
dodajemy kremówkę i podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia.
8.MIESZAMY SOS ZE:
szpinakiem oraz łososiem pociętym na mniejsze kawałki, a następnie łączymy z makaronem.
Makaron tagliatelle ze szpinakiem i łososiem

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE SZPINAK MYJEMY

i osuszamy.

2

NA PATELNI ROZGRZEWAMY

odrobinę oleju, dodajemy szpinak.

3

PODSMAŻAMY, MIESZAJĄC OD

czasu do czasu, aż szpinak zmniejszy swoją objętość.

4

DODAJEMY GAŁKĘ MUSZKATOŁOWĄ

oraz sól i pieprz do smaku.

5

MAKARON GOTUJEMY AL

dente w osolonej wodzie. ODCEDZAMY.

6

SER KRUSZYMY NA

mniejsze kawałki i rozpuszczamy w małym garnku, stale mieszając.

7

DO ROZPUSZCZONEGO SERA

dodajemy kremówkę i podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia.

8

MIESZAMY SOS ZE

szpinakiem oraz łososiem pociętym na mniejsze kawałki, a następnie łączymy z makaronem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3214 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

803,5 kcal

🥑

Tłuszcz

41,4 g

🌾

Węglowodany

77,6 g

🥬

Błonnik

33,3 g

💪

Białko

33,3 g

Podobne przepisy

Makaron tagliatelle ze szpinakiem i łososiem - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl