zywieniesportowcow.pl

Jabłkowy chutney z kolendrą • przepis • składniki • przygotowanie

Przepyszny chutney z dodatkiem kolendry to niezwykle aromatyczny sos, który będzie idealnym dodatkiem do pieczonych mięs, warzyw, a nawet ryb. Sprawdź, jak prosto go przygotować!

Jabłkowy chutney z kolendrą

Przepyszny chutney z dodatkiem kolendry to niezwykle aromatyczny sos, który będzie idealnym dodatkiem do pieczonych mięs, warzyw, a nawet ryb. Sprawdź, jak prosto go przygotować!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ocet winny, biały - 200 ml
cukier - 200 g
cytryna - 1 szt.
goździki - 1 szczypta
jabłko czerwone - 2 szt.
kolendra ziarna - 1 łyżka
papryczka chili czerwona - 0,5 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE:
słoiczek
2.SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
W garnku zagotowujemy cukier z octem.
3.GOTUJEMY KILKANAŚCIE MINUT,:
aż płyn zrobi się gęstszy.
4.DODAJEMY KILKA ZIAREN:
kolendry, kilka goździków, posiekaną papryczkę chili i gotujemy kilka minut.
5.NASTĘPNIE DODAJEMY OBRANE:
i pokrojone w równą kostkę jabłka.
6.GOTUJEMY KOLEJNE 5-8:
minut.
7.CHUTNEY DOPRAWIAMY SKÓRKĄ:
otartą z cytryny.
8.GOTOWY CHUTNEY PRZEKŁADAMY:
do słoiczka.
Jabłkowy chutney z kolendrą

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE

słoiczek

2

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

W garnku zagotowujemy cukier z octem.

3

GOTUJEMY KILKANAŚCIE MINUT,

aż płyn zrobi się gęstszy.

4

DODAJEMY KILKA ZIAREN

kolendry, kilka goździków, posiekaną papryczkę chili i gotujemy kilka minut.

5

NASTĘPNIE DODAJEMY OBRANE

i pokrojone w równą kostkę jabłka.

6

GOTUJEMY KOLEJNE 5-8

minut.

7

CHUTNEY DOPRAWIAMY SKÓRKĄ

otartą z cytryny.

8

GOTOWY CHUTNEY PRZEKŁADAMY

do słoiczka.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1094,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

273,6 kcal

🥑

Tłuszcz

0,8 g

🌾

Węglowodany

68,7 g

🥬

Błonnik

4,5 g

💪

Białko

1 g

Podobne przepisy

Jabłkowy chutney z kolendrą - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl