zywieniesportowcow.pl

Sernik na zimno z mango i nasionami chia • przepis • składniki • przygotowanie

Orzeźwiający sernik na zimno o smaku mango i cytryny z kokosową nutą. To świetny pomysł na deser w ciepły dzień i nie tylko!

Sernik na zimno z mango i nasionami chia

Orzeźwiający sernik na zimno o smaku mango i cytryny z kokosową nutą. To świetny pomysł na deser w ciepły dzień i nie tylko!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mango - 500 g
galaretka cytrynowa - 150 g
woda - 700 ml
mleczko kokosowe - 400 g
mleko - 100 ml
nasiona chia - 4 łyżki
cukier - 4 łyżki
żelatyna - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY GALARETKĘ:
Do miski wsypujemy galaretkę cytrynową i zalewamy ją ciepłą wodą. Dokładnie mieszamy i odstawiamy, aby przestygła.
2.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ MANGO:
Mango obieramy, pozbawiamy pestki i blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy do niego przestudzoną galaretkę i całość mieszamy.
3.SCHŁADZAMY SPÓD CIASTA:
Połowę masy mango przelewamy na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki, by stężała. Drugą połowę zostawiamy w temperaturze pokojowej.
4.PRZYGOTOWUJEMY BIAŁĄ MASĘ:
Do rondelka wlewamy mleko i mleczko kokosowe. Następnie dodajemy cukier i nasiona chia. Całość podgrzewamy, aż zacznie się gotować. Dodajemy żelatynę, zmniejszamy ogień i cały czas mieszając, podgrzewam jeszcze 2-3 minuty. Gotową masę odstawiamy, aby przestygła.
5.SKŁADAMY I CHŁODZIMY SERNIK:
Wystudzoną białą masę przelewamy na spód mango i chłodzimy w lodówce przez ok. 15-20 minut, aby lekko stężała. Następnie na wierzch sernika wylewamy pozostałą masę mango i całość chłodzimy przez minimum 3 godziny.
Sernik na zimno z mango i nasionami chia

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY GALARETKĘ

Do miski wsypujemy galaretkę cytrynową i zalewamy ją ciepłą wodą. Dokładnie mieszamy i odstawiamy, aby przestygła.

2

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ MANGO

Mango obieramy, pozbawiamy pestki i blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy do niego przestudzoną galaretkę i całość mieszamy.

3

SCHŁADZAMY SPÓD CIASTA

Połowę masy mango przelewamy na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki, by stężała. Drugą połowę zostawiamy w temperaturze pokojowej.

4

PRZYGOTOWUJEMY BIAŁĄ MASĘ

Do rondelka wlewamy mleko i mleczko kokosowe. Następnie dodajemy cukier i nasiona chia. Całość podgrzewamy, aż zacznie się gotować. Dodajemy żelatynę, zmniejszamy ogień i cały czas mieszając, podgrzewam jeszcze 2-3 minuty. Gotową masę odstawiamy, aby przestygła.

5

SKŁADAMY I CHŁODZIMY SERNIK

Wystudzoną białą masę przelewamy na spód mango i chłodzimy w lodówce przez ok. 15-20 minut, aby lekko stężała. Następnie na wierzch sernika wylewamy pozostałą masę mango i całość chłodzimy przez minimum 3 godziny.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1456,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

182 kcal

🥑

Tłuszcz

10,7 g

🌾

Węglowodany

17,4 g

🥬

Błonnik

2,2 g

💪

Białko

4,5 g

Podobne przepisy

Sernik na zimno z mango i nasionami chia - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl