zywieniesportowcow.pl

Makaron orecchiette ammollicate • przepis • składniki • przygotowanie

Wypróbuj prosty przepis na wyjątkowy makaron inspirowany południowowłoską kuchnią! Kremowa pasta z anchois – pachnąca oliwą i rześką natką pietruszki – ma szansę dołączyć do Twoich ulubionych przepisów na szybki i smaczny obiad.

Makaron orecchiette ammollicate

Wypróbuj prosty przepis na wyjątkowy makaron inspirowany południowowłoską kuchnią! Kremowa pasta z anchois – pachnąca oliwą i rześką natką pietruszki – ma szansę dołączyć do Twoich ulubionych przepisów na szybki i smaczny obiad.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

czosnek główka - 2 ząbki
bułka tarta - 190 g
oliwa z oliwek - 4 łyżki
makaron orecchiette - 400 g
natka pietruszki - 0,25 pęczka
anchois - 5 szt.
grana padano - 20 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY KREM ANCHOIS:
Na rozgrzane dno patelni wlewamy 2 łyżki oliwy i podsmażamy na niej czosnek pokrojony w talarki, a następnie bułkę tartą – uważając, by składniki się nie przypaliły. Na osobnej patelni rozgrzewamy pozostałą ilość oliwy z oliwek i dodajemy grubo posiekane anchois. Gotujemy, cały czas mieszając, aż sardele się rozpadną.
2.GOTUJEMY MAKARON:
W międzyczasie gotujemy makaron orecchiette w dużej ilości wrzącej, nieosolonej wody i odcedzamy go na durszlaku, zachowując dwie łyżki wody pozostałej po gotowaniu.
3.ŁĄCZYMY KREM Z MAKARONEM:
Ugotowany, odcedzony makaron wraz z wodą zachowaną po jego gotowaniu dodajemy do przygotowanego wcześniej kremu z anchois. Dokładnie mieszamy i posypujemy podpieczoną bułką tartą.
Makaron orecchiette ammollicate

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY KREM ANCHOIS

Na rozgrzane dno patelni wlewamy 2 łyżki oliwy i podsmażamy na niej czosnek pokrojony w talarki, a następnie bułkę tartą – uważając, by składniki się nie przypaliły. Na osobnej patelni rozgrzewamy pozostałą ilość oliwy z oliwek i dodajemy grubo posiekane anchois. Gotujemy, cały czas mieszając, aż sardele się rozpadną.

2

GOTUJEMY MAKARON

W międzyczasie gotujemy makaron orecchiette w dużej ilości wrzącej, nieosolonej wody i odcedzamy go na durszlaku, zachowując dwie łyżki wody pozostałej po gotowaniu.

3

ŁĄCZYMY KREM Z MAKARONEM

Ugotowany, odcedzony makaron wraz z wodą zachowaną po jego gotowaniu dodajemy do przygotowanego wcześniej kremu z anchois. Dokładnie mieszamy i posypujemy podpieczoną bułką tartą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2308,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

577,2 kcal

🥑

Tłuszcz

11,9 g

🌾

Węglowodany

92,2 g

🥬

Błonnik

22,3 g

💪

Białko

22,3 g

Podobne przepisy

Makaron orecchiette ammollicate - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl