zywieniesportowcow.pl

Omlet ze szparagami i z fasolką edamame • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszny omlet pełen zielonych warzyw i ziół to świetny pomysł na śniadanie. Koniecznie wypróbuj najnowszy przepis Kingi na dobry dzień!

Omlet ze szparagami i z fasolką edamame

Pyszny omlet pełen zielonych warzyw i ziół to świetny pomysł na śniadanie. Koniecznie wypróbuj najnowszy przepis Kingi na dobry dzień!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy

Składniki

szparagi zielone - 80 g
fasola edamame, świeża - 60 g
jajko - 2 szt.
bazylia świeża - 5 g
szczypiorek - 5 g
oliwa z oliwek - 5 g
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY WARZYWA:
Szparagi kroimy w talarki, gotujemy z fasolką edamame w osolonej wodzie przez ok. 5 minut i odcedzamy. Dwie łyżki warzyw odkładamy do dekoracji omletu.
2.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA OMLET:
W miseczce dokładnie mieszamy jajka z solą i pieprzem. Szczypiorek i bazylię drobno siekamy. Jajka mieszamy z ziołami i warzywami.
3.SMAŻYMY OMLET:
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy masę jajeczną na średnim ogniu. Kiedy zacznie się ścinać, składamy omlet na pół i smażymy jeszcze przez 2 minuty.
4.PODAJEMY OMLET:
Omlet podajemy gorący, udekorowany pozostałymi warzywami.
Omlet ze szparagami i z fasolką edamame

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 1

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY WARZYWA

Szparagi kroimy w talarki, gotujemy z fasolką edamame w osolonej wodzie przez ok. 5 minut i odcedzamy. Dwie łyżki warzyw odkładamy do dekoracji omletu.

2

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA OMLET

W miseczce dokładnie mieszamy jajka z solą i pieprzem. Szczypiorek i bazylię drobno siekamy. Jajka mieszamy z ziołami i warzywami.

3

SMAŻYMY OMLET

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy masę jajeczną na średnim ogniu. Kiedy zacznie się ścinać, składamy omlet na pół i smażymy jeszcze przez 2 minuty.

4

PODAJEMY OMLET

Omlet podajemy gorący, udekorowany pozostałymi warzywami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

292,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

292,6 kcal

🥑

Tłuszcz

17 g

🌾

Węglowodany

11,9 g

🥬

Błonnik

22,8 g

💪

Białko

22,8 g

Podobne przepisy

Omlet ze szparagami i z fasolką edamame - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl