zywieniesportowcow.pl

Pikantne polędwiczki z zapiekanką z cykorii z serem fontina i mozzarellą • przepis • składniki • przygotowanie

Włoski ser fontina posłuży do przygotowania zapiekanki idealnie pasującej do grillowanych polędwiczek.

Pikantne polędwiczki z zapiekanką z cykorii z serem fontina i mozzarellą

Włoski ser fontina posłuży do przygotowania zapiekanki idealnie pasującej do grillowanych polędwiczek.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

pomidor suszony - 2 szt.
pieprz czarny, ziarnisty - 1,5 łyżki
cebula czerwona - 1 szt.
gruszka - 1 szt.
polędwica wieprzowa - 2 szt.
jajko - 2 szt.
cykoria - 4 szt.
rukola - 100 g
ser gorgonzola - 160 g
kminek cały - 7,5 g
miód - 1 łyżka
mleko 3,2% - 250 ml
mozzarella - 125 g
masło - 1 łyżka
olej rzepakowy - 10 ml
oliwa z oliwek - 2 łyżki
ocet balsamiczny - 2 łyżki
ser fontina - 150 g
grana padano - 80 g
sok z cytryny - 25 ml
sól - 1 szczypta
gałka muszkatołowa mielona - 1 szczypta
szynka parmeńska - 160 g
pieprz czarny - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE ROZGRZEJ PIEKARNIK:
do 200°C (termoobieg).
2.PRZYGOTUJ PATELNIE GRILLOWA,:
mozdzierz, recznik papierowy, 4 małe lub 1 duze naczynie zaroodporne, papier do pieczenia.
3.PRZYGOTOWANIE SER FONTINA:
okrawamy ze skórki, następnie kroimy w paseczki, a później w kosteczkę.
4.PODOBNIE KROIMY:
mozzarellę.
5.OBA RODZAJE SERÓW:
przekładamy do garnka, zalewamy 250 ml mleka, ser dokładnie zanurzamy w mleku, przykrywamy i odstawiamy w temperaturze pokojowej na mniej więcej 45-60 minut.
6.POLĘDWICZKI POZBAWIAMY BIAŁYCH:
błonek, kroimy na pół, przekładamy do naczynia.
7.DO MOŹDZIERZA DODAJEMY:
1/2 opakowania kminku, 1 1/2 łyżki pieprzu w ziarnach, 1 łyżkę soli i całość ucieramy.
8.KAWAŁKI POLĘDWICZEK POLEWAMY:
niewielką ilością oliwy z oliwek i obtaczamy w przyprawach.
9.POLĘDWICZKI PRZEKŁADAMY DO:
lodówki na 20 minut (najlepiej na kilka godzin).
10.W GARNKU ZAGOTOWUJEMY:
wodę, następnie ją solimy.
11.DOBRZE UMYTE CYKORIE:
gotujemy przez 15 minut.
12.UGOTOWANE CYKORIE PRZEKŁADAMY:
do miseczki i przelewamy zimną wodą.
13.SUSZYMY ZA POMOCĄ:
ręcznika papierowego.
14.CYKORIĘ KROIMY NA:
pół, za pomocą noża odcinamy piętki cykorii na ukos.
15.KAŻDĄ POŁÓWKĘ CYKORII:
zawijamy w plaster szynki prosciutto.
16.ZAWINIĘTE W SZYNKĘ:
połówki cykorii rozkładamy w kilku mniejszych lub 1 dużym naczyniu żaroodpornym.
17.GARNEK Z SERAMI:
i mlekiem przekładamy na palnik i cały czas mieszamy (aby zapobiec przywieraniu sera) do momentu uzyskania kremowej konsystencji.
18.ZDEJMUJEMY Z OGNIA,:
dodajemy 2 roztrzepane żółtka umytych jaj i mieszamy.
19.CAŁY CZAS MIESZAJĄC:
doprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej, pieprzem i sokiem z 1/2 cytryny.
20.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
21.NA CYKORIĘ WYLEWAMY:
sos serowy.
22.CAŁOŚĆ POSYPUJEMY STARTYM:
na tarce o małych oczkach serem grana padano.
23.NA CYKORIĘ WYKŁADAMY:
kawałki masła.
24.WKŁADAMY DO PIEKARNIKA:
rozgrzanego do 200°C (termoobieg) na mniej więcej 10-15 minut, aż całość zarumieni się z góry.
25.NA PATELNI GRILLOWEJ:
podgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego.
26.POLĘDWICZKI GRILLUJEMY 2:
minuty z każdej strony.
27.NASTĘPNIE PRZEKŁADAMY NA:
kratkę wyłożoną papierem do pieczenia, czekamy 3-4 minuty i wkładamy do piekarnika na 10 minut.
28.PIÓRKA CZERWONEJ CEBULI:
dokładnie rozdzielamy.
29.NA PODŁUŻNE TALERZE:
wykładamy rukolę, na rukoli układamy piórka czerwonej cebuli.
30.NA CEBULI UKŁADAMY:
suszone pomidory pokrojone w paseczki, kilka kawałków gorgonzoli.
31.GRUSZKĘ KROIMY NA:
ćwiartki, wyjmujemy pestki, ćwiartki kroimy wraz ze skórą w cienkie talarki. UKŁADAMY NA: sałacie.
32.W CZYSTYM NACZYNIU:
mieszamy miód kremowy, ocet balsamiczny i 3 łyżki oliwy z oliwek, sól i pieprz.
33.POLĘDWICZKI WYJMUJEMY Z:
piekarnika, odstawiamy na chwilę.
34.ZAPIEKANKĘ Z CYKORII:
przekładamy na górną kratkę i jeszcze chwilę zapiekamy (mniej więcej 5 minut).
35.POLĘDWICZKI PODAJEMY POKROJONE:
na sałatce polanej winegretem i z zapiekanką z cykorii.
Pikantne polędwiczki z zapiekanką z cykorii z serem fontina i mozzarellą

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE ROZGRZEJ PIEKARNIK

do 200°C (termoobieg).

2

PRZYGOTUJ PATELNIE GRILLOWA,

mozdzierz, recznik papierowy, 4 małe lub 1 duze naczynie zaroodporne, papier do pieczenia.

3

PRZYGOTOWANIE SER FONTINA

okrawamy ze skórki, następnie kroimy w paseczki, a później w kosteczkę.

4

PODOBNIE KROIMY

mozzarellę.

5

OBA RODZAJE SERÓW

przekładamy do garnka, zalewamy 250 ml mleka, ser dokładnie zanurzamy w mleku, przykrywamy i odstawiamy w temperaturze pokojowej na mniej więcej 45-60 minut.

6

POLĘDWICZKI POZBAWIAMY BIAŁYCH

błonek, kroimy na pół, przekładamy do naczynia.

7

DO MOŹDZIERZA DODAJEMY

1/2 opakowania kminku, 1 1/2 łyżki pieprzu w ziarnach, 1 łyżkę soli i całość ucieramy.

8

KAWAŁKI POLĘDWICZEK POLEWAMY

niewielką ilością oliwy z oliwek i obtaczamy w przyprawach.

9

POLĘDWICZKI PRZEKŁADAMY DO

lodówki na 20 minut (najlepiej na kilka godzin).

10

W GARNKU ZAGOTOWUJEMY

wodę, następnie ją solimy.

11

DOBRZE UMYTE CYKORIE

gotujemy przez 15 minut.

12

UGOTOWANE CYKORIE PRZEKŁADAMY

do miseczki i przelewamy zimną wodą.

13

SUSZYMY ZA POMOCĄ

ręcznika papierowego.

14

CYKORIĘ KROIMY NA

pół, za pomocą noża odcinamy piętki cykorii na ukos.

15

KAŻDĄ POŁÓWKĘ CYKORII

zawijamy w plaster szynki prosciutto.

16

ZAWINIĘTE W SZYNKĘ

połówki cykorii rozkładamy w kilku mniejszych lub 1 dużym naczyniu żaroodpornym.

17

GARNEK Z SERAMI

i mlekiem przekładamy na palnik i cały czas mieszamy (aby zapobiec przywieraniu sera) do momentu uzyskania kremowej konsystencji.

18

ZDEJMUJEMY Z OGNIA,

dodajemy 2 roztrzepane żółtka umytych jaj i mieszamy.

19

CAŁY CZAS MIESZAJĄC

doprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej, pieprzem i sokiem z 1/2 cytryny.

20

CAŁOŚĆ MIESZAMY.

21

NA CYKORIĘ WYLEWAMY

sos serowy.

22

CAŁOŚĆ POSYPUJEMY STARTYM

na tarce o małych oczkach serem grana padano.

23

NA CYKORIĘ WYKŁADAMY

kawałki masła.

24

WKŁADAMY DO PIEKARNIKA

rozgrzanego do 200°C (termoobieg) na mniej więcej 10-15 minut, aż całość zarumieni się z góry.

25

NA PATELNI GRILLOWEJ

podgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego.

26

POLĘDWICZKI GRILLUJEMY 2

minuty z każdej strony.

27

NASTĘPNIE PRZEKŁADAMY NA

kratkę wyłożoną papierem do pieczenia, czekamy 3-4 minuty i wkładamy do piekarnika na 10 minut.

28

PIÓRKA CZERWONEJ CEBULI

dokładnie rozdzielamy.

29

NA PODŁUŻNE TALERZE

wykładamy rukolę, na rukoli układamy piórka czerwonej cebuli.

30

NA CEBULI UKŁADAMY

suszone pomidory pokrojone w paseczki, kilka kawałków gorgonzoli.

31

GRUSZKĘ KROIMY NA

ćwiartki, wyjmujemy pestki, ćwiartki kroimy wraz ze skórą w cienkie talarki. UKŁADAMY NA: sałacie.

32

W CZYSTYM NACZYNIU

mieszamy miód kremowy, ocet balsamiczny i 3 łyżki oliwy z oliwek, sól i pieprz.

33

POLĘDWICZKI WYJMUJEMY Z

piekarnika, odstawiamy na chwilę.

34

ZAPIEKANKĘ Z CYKORII

przekładamy na górną kratkę i jeszcze chwilę zapiekamy (mniej więcej 5 minut).

35

POLĘDWICZKI PODAJEMY POKROJONE

na sałatce polanej winegretem i z zapiekanką z cykorii.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4466 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1116,5 kcal

🥑

Tłuszcz

63,5 g

🌾

Węglowodany

33,1 g

🥬

Błonnik

102,4 g

💪

Białko

102,4 g

Podobne przepisy

Pikantne polędwiczki z zapiekanką z cykorii z serem fontina i mozzarellą - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl