Jesiotr maślany z soczewicą i sosem grzybowym • przepis • składniki • przygotowanie
Zobacz, jak po mistrzowsku przygotować delikatnego jesiotra! Jego smak doskonale podkreśla soczewica i sos grzybowy.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY SOCZEWICĘ
Do garnka wlewamy olej z suszonych pomidorów. Dodajemy rozgnieciony czosnek, kilka gałązek tymianku i liście laurowe. Blanszujemy przyprawy. Dodajemy soczewicę, mieszamy i podprażamy. Zalewamy całość zagotowaną wodą w proporcji 2:1. Gotujemy na małym ogniu aż do miękkości.
KROIMY WARZYWA
Papryczkę chili i por siekamy w drobną kostkę. Ścieramy skórkę z limonki. Wszystkie składniki odkładamy na bok. Z soczewicy odcedzamy większość wody i ponownie stawiamy na mały ogień celem ich parowania.
GOTUJEMY RYBĘ
Filety z jesiotra kroimy na mniejsze kawałki i doprawiamy mielonym pieprzem białym. Dymkę kroimy na cząstki, czosnek rozgniatamy. Na patelni rozpuszczamy 100 g masła i dolewamy odrobinę oleju. Dodajemy czosnek i cebulę, podprażamy. Dodajemy kilka gałązek tymianku, liście laurowe i ziele angielskie. Zalewamy sokiem z kiszonej kapusty. Dodajemy jeszcze odrobinę masła. Redukujemy. Rybę wkładamy do sosu, przykrywamy pokrywką i wyłączamy ogień. Rybę trzymamy tak przez 15-20 minut.
PRZYGOTOWUJEMY SOS GRZYBOWY
Suszone grzyby gotujemy do miękkości, a następnie kroimy w cienkie paski. Dymkę kroimy w piórka. Do garnka z rozgrzanym olejem z suszonych pomidorów dodajemy cebulę, majeranek, ziele angielskie. Szklimy. Dodajemy grzyby i przesmażamy. Dodajemy śmietankę oraz wodę i redukujemy na małym ogniu. Następnie dolewamy sok z kiszonej kapusty. Doprawiamy solą i pieprzem.
DOPRAWIAMY SOCZEWICĘ
Pomidory suszone kroimy w drobną kostkę. Z soczewicy wyciągamy gałązki tymianku, liście laurowe i ziele angielskie. Dodajemy posiekaną paprykę, por, suszone pomidory i skórkę z limonki. Soczewicę doprawiamy sokiem z limonki, solą i pieprzem. Wlewamy odrobinę oleju z suszonych pomidorów i dodajemy posiekany szczypiorek.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3402,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
850,7 kcal
Tłuszcz
57,2 g
Węglowodany
47,4 g
Błonnik
35,8 g
Białko
35,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ekspresowe konfitury: malinowa i borówkowa
Świeże, sezonowe owoce świetnie sprawdzą się jako baza prostej i szybkiej domowej konfitury! Przygotuj ją w 10 minut dzięki przepisowi Pawła – z malin lub borówek.

Cukier waniliowo-pomarańczowy
Wyjątkowy cukier waniliowo-pomarańczowy, który świetnie sprawdzi się podczas świąt i nie tylko!

Sernik królewski — przepis na sernik z kakaowym spodem
Sernik królewski to prawdziwie wykwintne ciasto, które nie bez powodu zdobyło uznanie w wielu polskich domach. Charakteryzuje się delikatnym, aksamitnym wnętrzem z twarogu, otulonym kruchym, kakaowym ciastem. Jest idealnym wyborem na wyjątkowe okazje. Zrób go razem z nami!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Skórka pomarańczowa w syropie
Ten słodki dodatek do rozmaitych ciast i deserów, nie tylko na święta, to obowiązkowa pozycja w każdej domowej spiżarni.

Jajka po turecku z chlebkami z patelni
Pełne smaku i aromatu śniadanie w stylu kuchni tureckiej to niemal gwarancja świetnego początku dnia. Dzięki dodatkowi świeżych chlebków z patelni i kremowego awokado nie tylko będzie sycące, ale też podbije serce każdego, kto go skosztuje!

Pieczone ziemniaki nadziewane
Ziemniaki to świetny dodatek do dań z grilla! Wypróbuj je w nowej wersji – nadziewane fetą, awokado, suszonymi pomidorami i z nutą słodyczy w postaci granatu.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z quinoą i truskawkami
Sałatka z quinoą i truskawkami to doskonały pomysł na orzeźwiający, wartościowy posiłek w ciepłe dni!

Przysmak z Saragossy (pomarańczowe wianuszki)
Wybierz się w kulinarną podróż i przygotuj z nami pyszne pączki w stylu hiszpańskim z pomarańczowym lukrem.

Strudel jabłkowy z lodami śmietankowymi i sosem waniliowym
Aromatyczny strudel jabłkowy z lodami i sosem. Prosty przepis. Deser na każdą okazję!