zywieniesportowcow.pl

Lasagne z mozzarellą, dynią i suszonymi pomidorami • przepis • składniki • przygotowanie

Spróbuj przygotować lasagne w nowej odsłonie - z wykorzystaniem mozzareli i aromatycznych suszonych pomidorów.

Lasagne z mozzarellą, dynią i suszonymi pomidorami

Spróbuj przygotować lasagne w nowej odsłonie - z wykorzystaniem mozzareli i aromatycznych suszonych pomidorów.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula - 2 szt.
mozzarella - 2 szt.
ząbek czosnku - 3 szt.
dynia hokkaido - 800 g
makaron lazania - 500 g
masło - 3 łyżki
mąka pszenna - 2 łyżki
mięso mielone wieprzowe - 800 g
miód - 1 łyżeczka
mleko - 0,5 l
pieprz czarny - 1 szczypta
pomidory krojone z puszki - 800 g
sól - 1 szczypta
pomidor suszony - 400 g
gałka muszkatołowa mielona - 1 szczypta
bazylia świeża - 24 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE DYNIĘ PIECZEMY:
w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez mniej więcej 40 minut, aż będzie miękka.
2.NASTĘPNIE WYCINAMY Z:
dyni miąższ.
3.MASŁO ROZPUSZCZAMY NA:
patelni, dodajemy mąkę i smażymy do momentu, aż powstanie lekka zasmażka.
4.DODAJEMY ZIMNE MLEKO:
i gotujemy.
5.DODAJEMY GAŁKĘ MUSZKATOŁOWĄ:
oraz 1 posiekany ząbek czosnku.
6.MIĘSO PRZESMAŻAMY NA:
patelni, aż nabierze lekko brązowego koloru, dodajemy posiekaną cebulę i 2 posiekane ząbki czosnku, smażymy około 1 minuty.
7.NASTĘPNIE DODAJEMY DO:
mięsa pomidory pelati i gotujemy około 3 minut.
8.NASTĘPNIE DODAJEMY POKROJONY:
miąższ dyni, pokrojone w kostkę suszone pomidory, posiekaną bazylię.
9.CAŁOŚĆ DOPRAWIAMY SOLĄ:
i pieprzem.
10.NA KONIEC DODAJEMY:
do sosu niewielką ilość sosu beszamelowego, by uzyskać konsystencję gęstej śmietany.
11.MAKARON GOTUJEMY AL:
dente w osolonej wodzie.
12.PLASTRY MAKARONU PRZEKŁADAMY:
warstwą mięsa z dynią, pozostałym beszamelem smarujemy wierzch lasagne, a na koniec dekorujemy ją serem mozzarellą porwanym na mniejsze kawałki.
13.LASAGNE PIECZEMY W:
piekarniku nagrzanym do 170°C mniej więcej przez 30-40 minut.
Lasagne z mozzarellą, dynią i suszonymi pomidorami

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE DYNIĘ PIECZEMY

w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez mniej więcej 40 minut, aż będzie miękka.

2

NASTĘPNIE WYCINAMY Z

dyni miąższ.

3

MASŁO ROZPUSZCZAMY NA

patelni, dodajemy mąkę i smażymy do momentu, aż powstanie lekka zasmażka.

4

DODAJEMY ZIMNE MLEKO

i gotujemy.

5

DODAJEMY GAŁKĘ MUSZKATOŁOWĄ

oraz 1 posiekany ząbek czosnku.

6

MIĘSO PRZESMAŻAMY NA

patelni, aż nabierze lekko brązowego koloru, dodajemy posiekaną cebulę i 2 posiekane ząbki czosnku, smażymy około 1 minuty.

7

NASTĘPNIE DODAJEMY DO

mięsa pomidory pelati i gotujemy około 3 minut.

8

NASTĘPNIE DODAJEMY POKROJONY

miąższ dyni, pokrojone w kostkę suszone pomidory, posiekaną bazylię.

9

CAŁOŚĆ DOPRAWIAMY SOLĄ

i pieprzem.

10

NA KONIEC DODAJEMY

do sosu niewielką ilość sosu beszamelowego, by uzyskać konsystencję gęstej śmietany.

11

MAKARON GOTUJEMY AL

dente w osolonej wodzie.

12

PLASTRY MAKARONU PRZEKŁADAMY

warstwą mięsa z dynią, pozostałym beszamelem smarujemy wierzch lasagne, a na koniec dekorujemy ją serem mozzarellą porwanym na mniejsze kawałki.

13

LASAGNE PIECZEMY W

piekarniku nagrzanym do 170°C mniej więcej przez 30-40 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

6567,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

820,9 kcal

🥑

Tłuszcz

29,4 g

🌾

Węglowodany

97,9 g

🥬

Błonnik

9,3 g

💪

Białko

46 g

Podobne przepisy

Lasagne z mozzarellą, dynią i suszonymi pomidorami - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl