zywieniesportowcow.pl

Zupa z dyni i jabłek • przepis • składniki • przygotowanie

Przygotuj zupę z dyni z dodatkiem mleczka kokosowego i jabłek w towarzystwie orientalnych przypraw!

Zupa z dyni i jabłek

Przygotuj zupę z dyni z dodatkiem mleczka kokosowego i jabłek w towarzystwie orientalnych przypraw!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion warzywny - 200 ml
ząbek czosnku - 1 szt.
dynia hokkaido - 1 kg
mleczko kokosowe - 200 ml
olej - 2 łyżeczki
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
szalotka - 2 szt.
imbir świeży - 1 łyżeczka
kolendra ziarna - 1 łyżka
kiełki rzodkiewki - 50 g
jabłko czerwone - 0,5 szt.

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY ZUPĘ:
Dynię obieramy ze skórki i drobno kroimy. Przesmażamy na 1 łyżeczce rozgrzanego oleju razem z posiekanymi szalotkami i czosnkiem. Przekładamy na talerz. Z jabłek wykrawamy gniazda nasienne. Drobno kroimy owoce i podsmażamy na pozostałym oleju. Pod koniec smażenia dodajemy rozgniecioną w moździerzu kolendrę, starty imbir i przesmażoną wcześniej dynię. Całość zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości. Dodajemy mleczko kokosowe i chwilę gotujemy. Następnie zupę blendujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem.
2.PODAJEMY ZUPĘ:
Jabłko kroimy w cienkie plasterki. Zupę nalewamy do głębokich talerzy i dekorujemy plasterkami jabłka, kiełkami. Możemy również ozdobić chutneyem jabłkowym.
Zupa z dyni i jabłek

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY ZUPĘ

Dynię obieramy ze skórki i drobno kroimy. Przesmażamy na 1 łyżeczce rozgrzanego oleju razem z posiekanymi szalotkami i czosnkiem. Przekładamy na talerz. Z jabłek wykrawamy gniazda nasienne. Drobno kroimy owoce i podsmażamy na pozostałym oleju. Pod koniec smażenia dodajemy rozgniecioną w moździerzu kolendrę, starty imbir i przesmażoną wcześniej dynię. Całość zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości. Dodajemy mleczko kokosowe i chwilę gotujemy. Następnie zupę blendujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem.

2

PODAJEMY ZUPĘ

Jabłko kroimy w cienkie plasterki. Zupę nalewamy do głębokich talerzy i dekorujemy plasterkami jabłka, kiełkami. Możemy również ozdobić chutneyem jabłkowym.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1248,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

416,2 kcal

🥑

Tłuszcz

15,9 g

🌾

Węglowodany

72,6 g

🥬

Błonnik

11,1 g

💪

Białko

6,7 g

Podobne przepisy

Zupa z dyni i jabłek - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl