zywieniesportowcow.pl

Zupa jarzynowa z amarantusem i dorszem • przepis • składniki • przygotowanie

Szybki sposób na rozgrzewający i pożywny obiad? Przygotuj zupę z warzywami, amarantusem i dorszem z nutą cytryny!

Zupa jarzynowa z amarantusem i dorszem

Szybki sposób na rozgrzewający i pożywny obiad? Przygotuj zupę z warzywami, amarantusem i dorszem z nutą cytryny!

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

amarantus - 75 g
bulion warzywny - 1 l
cebula dymka - 1 szt.
cytryna - 0,5 szt.
marchew - 300 g
dorsz filet - 3 szt.
olej - 1 łyżka
pieprz czarny - 1 szczypta
por - 200 g
seler naciowy - 250 g
sól - 1 szczypta
śmietana 18% - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY WARZYWA:
Marchew obieramy i kroimy w plasterki. Dymki oraz szczypiorek oczyszczamy i kroimy w krążki, 2 łyżki szczypiorku odkładamy. Cebulę z marchewką podsmażamy na gorącym oleju aż do zeszklenia. Dodajemy amarantus, dolewamy bulion i zagotowujemy. Doprawiamy solą oraz pieprzem i gotujemy pod przykryciem przez 20 minut.
2.DODAJEMY WARZYWA DO ZUPY:
Seler i por oczyszczamy, myjemy i kroimy w plasterki lub krążki. Zielone liście selera grubo siekamy. Wszystko dodajemy do zupy i gotujemy na małym ogniu przez kolejne 20-25 minut, aż warzywa będą miękkie.
3.DOPRAWIAMY DORSZA:
Dorsza myjemy i kroimy w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny i dodajemy do zupy. Gotujemy pod przykryciem przez 5-7 minut na małym ogniu. Śmietanę mieszamy z odłożonym szczypiorkiem dymki oraz skórką otartą z cytryny i doprawiamy do smaku. Zupę doprawiamy solą oraz pieprzem i podajemy z kleksem kwaśnej śmietany.
Zupa jarzynowa z amarantusem i dorszem

Czas przygotowania

70 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY WARZYWA

Marchew obieramy i kroimy w plasterki. Dymki oraz szczypiorek oczyszczamy i kroimy w krążki, 2 łyżki szczypiorku odkładamy. Cebulę z marchewką podsmażamy na gorącym oleju aż do zeszklenia. Dodajemy amarantus, dolewamy bulion i zagotowujemy. Doprawiamy solą oraz pieprzem i gotujemy pod przykryciem przez 20 minut.

2

DODAJEMY WARZYWA DO ZUPY

Seler i por oczyszczamy, myjemy i kroimy w plasterki lub krążki. Zielone liście selera grubo siekamy. Wszystko dodajemy do zupy i gotujemy na małym ogniu przez kolejne 20-25 minut, aż warzywa będą miękkie.

3

DOPRAWIAMY DORSZA

Dorsza myjemy i kroimy w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny i dodajemy do zupy. Gotujemy pod przykryciem przez 5-7 minut na małym ogniu. Śmietanę mieszamy z odłożonym szczypiorkiem dymki oraz skórką otartą z cytryny i doprawiamy do smaku. Zupę doprawiamy solą oraz pieprzem i podajemy z kleksem kwaśnej śmietany.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1782,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

445,7 kcal

🥑

Tłuszcz

15 g

🌾

Węglowodany

37,7 g

🥬

Błonnik

40,4 g

💪

Białko

40,4 g

Podobne przepisy

Zupa jarzynowa z amarantusem i dorszem - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl