zywieniesportowcow.pl

Bagietka capresse • przepis • składniki • przygotowanie

Chrupiące pieczywo z pomidorami, mozzarellą, bazylią i czosnkiem. Tak doskonała, że znika zaraz po wyjęciu z piekarnika.

Bagietka capresse

Chrupiące pieczywo z pomidorami, mozzarellą, bazylią i czosnkiem. Tak doskonała, że znika zaraz po wyjęciu z piekarnika.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bazylia świeża - 5 g
pieprz czarny - 1 szczypta
pomidor czerwony - 1 szt.
mozzarella - 1 szt.
oliwa z oliwek - 3 łyżki
sól - 1 szczypta
bagietka - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.BAGIETKĘ NACINAMY PO:
skosie co 1-2 cm (uważamy, żeby nie przekroić jej do końca!).
2.CZOSNEK ROZGNIATAMY I:
drobno siekamy.
3.W MAŁEJ MISECZCE:
łączymy czosnek z oliwą z oliwek i smarujemy nią bagietkę w miejscach nacięć.
4.POMIDORA I ODSĄCZONĄ:
z zalewy mozzarellę kroimy w plasterki.
5.BAZYLIĘ DROBNO:
siekamy.
6.W KAŻDE NACIĘTE:
miejsce wkładamy plasterek pomidora i sera oraz bazylię.
7.BAGIETKĘ ZAPIEKAMY 15:
minut w temperaturze 230°C.
8.PODAJEMY NA:
ciepło.
Bagietka capresse

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

BAGIETKĘ NACINAMY PO

skosie co 1-2 cm (uważamy, żeby nie przekroić jej do końca!).

2

CZOSNEK ROZGNIATAMY I

drobno siekamy.

3

W MAŁEJ MISECZCE

łączymy czosnek z oliwą z oliwek i smarujemy nią bagietkę w miejscach nacięć.

4

POMIDORA I ODSĄCZONĄ

z zalewy mozzarellę kroimy w plasterki.

5

BAZYLIĘ DROBNO

siekamy.

6

W KAŻDE NACIĘTE

miejsce wkładamy plasterek pomidora i sera oraz bazylię.

7

BAGIETKĘ ZAPIEKAMY 15

minut w temperaturze 230°C.

8

PODAJEMY NA

ciepło.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1001,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

250,3 kcal

🥑

Tłuszcz

13,5 g

🌾

Węglowodany

21,6 g

🥬

Błonnik

10,6 g

💪

Białko

10,6 g

Podobne przepisy

Bagietka capresse - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl