Kurczak po wietnamsku • przepis • składniki • przygotowanie
Delikatne mięso i pikantny, aromatyczny sos. Taki właśnie jest kurczak po wietnamsku wg przepisu Karola! Spróbuj swoich sił, przygotuj danie wg tego prostego przepisu i rozsmakuj się w kuchni w stylu azjatyckim.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO
Udka kurczaka trybujemy i oczyszczamy. Następnie kroimy je na niewielkie kawałki i przekładamy do miski.
MARYNUJEMY MIĘSO
Dwa ząbki czosnku, imbir i większość chili bardzo drobno siekamy. Tak przygotowane składniki dodajemy do kawałków kurczaka. Następnie całość doprawiamy połową sosu rybnego i sojowego i przyprawą curry. Mięso dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 5-10 minut, aby się zamarynowało.
SMAŻYMY KAWAŁKI KURCZAKA
Do zamarynowanych kawałków kurczaka dodajemy mąkę i całość mieszamy. W woku rozgrzewamy olej i partiami smażymy na nim mięso na złotobrązowy kolor.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
W misce mieszamy ze sobą miód, sok z całej cytryny i skórkę z jej połowy. Do tego dodajemy pozostały sos rybny i sojowy, a także drobno pokrojoną pozostałą papryczkę i ostatni ząbek czosnku. Całość ponownie mieszamy.
SMAŻYMY CEBULĘ
Cebulę kroimy w dość duże pióra. Krótko smażymy, niemal prażymy ją na gorącym oleju pozostałym po smażeniu kurczaka.
SMAŻYMY MIĘSO Z CEBULĄ W SOSIE
Usmażoną cebulę pozostawiamy w woku, odlewamy jedynie tłuszcz, w którym się smażyła. Następnie dodajemy do niej mięso, część wcześniej przygotowanego sosu i grubo posiekanej kolendry. Całość jeszcze chwilę podsmażamy.
PODAJEMY DANIE
Gotowe danie podajemy z ryżem lub ulubionym makaronem w stylu azjatyckim, polane do smaku pozostałym sosem i oprószone liśćmi kolendry.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2128,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
709,6 kcal
Tłuszcz
46,1 g
Węglowodany
22,9 g
Błonnik
3,2 g
Białko
31,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zupa pho z wołowiną
Sprawdzony przepis na wietnamską zupę pho dla wszystkich fanów kuchni azjatyckiej!

Bun bo nam bo - wietnamska sałatka z wołowiną
Bun Bo Nam Bo to świeża, aromatyczna i bogata wietnamska sałatka, która łączy w sobie różnorodne smaki i tekstury. Jest to danie, które doskonale sprawdzi się nawet jako danie główne. Przygotuj się na kulinarną podróż do Wietnamu i odkryj, jak łatwo można przygotować to pyszne danie w domowym zaciszu!

3 sposoby na spring rollsy (z łososiem wędzonym, z warzywami, z pieczonym boczkiem)
Z warzywami, boczkiem czy łososiem wędzonym? W najnowszym przepisie Karola każdy znajdzie swój ulubiony przepis na spring rollsy.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka owocowo-warzywna z kaszą jaglaną, bakaliami i musztardowo-imbirowym winegretem
Kasza jaglana w nietypowej, ale smacznej i zdrowej kompozycji ze słodkich i słonych dodatków. Sprawdź, czy ją polubisz!

Grillowane udka kurczaka zawijane w boczek
Grillowane udka z kurczaka, owinięte boczkiem, podane w aromatycznym sosie sezamowym i przygotowywane w stylu amerykańskiego BBQ, to pyszny pomysł na spotkanie z rodziną i przyjaciółmi, który zachwyci każdego fana grillowania

Kotlety mielone z purée
Sprawdzony przepis na soczyste i delikatne kotlety mielone? Tylko od Karola Okrasy!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kurczak z Antyli
Świeże spojrzenie na kurczaka. Wypróbuj przepis na pyszny drób z sosem z mleczka kokosowego, pomidorów, ananasa i kurkumy.

Migdałowe ciasteczka
Szybki, prosty, sprawdzony przepis na ciasteczka. Intensywny smak migdałów i odrobina czekolady to połączenie idealne!

Chaffle, czyli gofr z jajek i sera z zieloną pastą
Szukasz pomysłu na wyjątkowe śniadanie? Wypróbuj przepis na chaffle, czyli wytrawnego gofra z jajka i sera cheddar. W połączeniu z aromatyczną zieloną pastą i świeżymi warzywami danie to będzie śniadaniowym hitem!