zywieniesportowcow.pl

Bun bo nam bo - wietnamska sałatka z wołowiną • przepis • składniki • przygotowanie

Bun Bo Nam Bo to świeża, aromatyczna i bogata wietnamska sałatka, która łączy w sobie różnorodne smaki i tekstury. Jest to danie, które doskonale sprawdzi się nawet jako danie główne. Przygotuj się na kulinarną podróż do Wietnamu i odkryj, jak łatwo można przygotować to pyszne danie w domowym zaciszu!

Bun bo nam bo - wietnamska sałatka z wołowiną

Bun Bo Nam Bo to świeża, aromatyczna i bogata wietnamska sałatka, która łączy w sobie różnorodne smaki i tekstury. Jest to danie, które doskonale sprawdzi się nawet jako danie główne. Przygotuj się na kulinarną podróż do Wietnamu i odkryj, jak łatwo można przygotować to pyszne danie w domowym zaciszu!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

mięso wołowe - 450 g
sos ostrygowy - 1,5 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
olej - 2 łyżki
sok z limonki - 3 łyżki
woda - 3,5 łyżki
sos rybny - 1,5 łyżki
cukier - 2 łyżeczki
ząbek czosnku - 2 szt.
makaron ryżowy - 450 g
sałata masłowa - 150 g
kiełki fasoli mung - 150 g
marchew - 1 szt.
ogórek - 1 szt.
kolendra świeża - 4 gałązki
mięta świeża - 4 gałązki
cebula prażona - 4 łyżki
orzechy ziemne niesolone - 4 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY I MARYNUJEMY MIĘSO:
Kroimy wołowinę w cienkie plastry w poprzek włókien. Przygotowujemy marynatę: obieramy i drobno siekamy czosnek, dodajemy go do miski wraz z sosem ostrygowym i rybnym, cukrem oraz pieprzem. Mieszamy i do marynaty wkładamy mięso. Mieszamy, aby wołowina była nią dokładnie pokryta. Odstawiamy na bok.
2.PRZYGOTOWUJEMY DRESSING:
W misce mieszamy wszystkie składniki na dressing, czyli sok z limonki, ciepłą wodę, sos rybny, cukier oraz czosnek. Odstawiamy.
3.KROIMY WARZYWA:
Ogórka i marchew myjemy oraz obieramy. Kroimy je w julienne, czyli w cienkie słupki: najpierw obieraczką dzielimy warzywa na cienkie plastry, a następnie każdy plaster kroimy w słupki. Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Kolendrę oraz miętę płuczemy, osuszamy i kroimy z grubsza.
4.PRZYGOTOWUJEMY MAKARON I KIEŁKI:
W czajniku zagotowujemy wodę. Makaron wkładamy do głębokiego talerza i zalewamy wrzącą wodą. Odstawiamy na 3-4 minuty do napęcznienia. Wrzątkiem przelewamy też kiełki. Makaron odsączamy na sicie i przelewamy zimną wodą. Kroimy na mniejsze kawałki.
5.PRAŻYMY ORZESZKI:
Suchą patelnię rozgrzewamy i wysypujemy na nią orzechy ziemne. Prażymy, potrząsając patelnią, aż orzechy nabiorą miejscami ciemnych śladów.
6.SKŁADAMY SAŁATKĘ:
W miskach lub talerzach układamy makaron ryżowy, a następnie, jedno obok drugiego, układamy świeże warzywa, kiełki i zioła. Na środek wykładamy wołowinę i polewamy całość dressingiem. Posypujemy orzechami i prażoną cebulką.
Bun bo nam bo - wietnamska sałatka z wołowiną

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY I MARYNUJEMY MIĘSO

Kroimy wołowinę w cienkie plastry w poprzek włókien. Przygotowujemy marynatę: obieramy i drobno siekamy czosnek, dodajemy go do miski wraz z sosem ostrygowym i rybnym, cukrem oraz pieprzem. Mieszamy i do marynaty wkładamy mięso. Mieszamy, aby wołowina była nią dokładnie pokryta. Odstawiamy na bok.

2

PRZYGOTOWUJEMY DRESSING

W misce mieszamy wszystkie składniki na dressing, czyli sok z limonki, ciepłą wodę, sos rybny, cukier oraz czosnek. Odstawiamy.

3

KROIMY WARZYWA

Ogórka i marchew myjemy oraz obieramy. Kroimy je w julienne, czyli w cienkie słupki: najpierw obieraczką dzielimy warzywa na cienkie plastry, a następnie każdy plaster kroimy w słupki. Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Kolendrę oraz miętę płuczemy, osuszamy i kroimy z grubsza.

4

PRZYGOTOWUJEMY MAKARON I KIEŁKI

W czajniku zagotowujemy wodę. Makaron wkładamy do głębokiego talerza i zalewamy wrzącą wodą. Odstawiamy na 3-4 minuty do napęcznienia. Wrzątkiem przelewamy też kiełki. Makaron odsączamy na sicie i przelewamy zimną wodą. Kroimy na mniejsze kawałki.

5

PRAŻYMY ORZESZKI

Suchą patelnię rozgrzewamy i wysypujemy na nią orzechy ziemne. Prażymy, potrząsając patelnią, aż orzechy nabiorą miejscami ciemnych śladów.

6

SKŁADAMY SAŁATKĘ

W miskach lub talerzach układamy makaron ryżowy, a następnie, jedno obok drugiego, układamy świeże warzywa, kiełki i zioła. Na środek wykładamy wołowinę i polewamy całość dressingiem. Posypujemy orzechami i prażoną cebulką.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3524 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

881 kcal

🥑

Tłuszcz

30,1 g

🌾

Węglowodany

126,9 g

🥬

Błonnik

9,9 g

💪

Białko

28,8 g

Podobne przepisy

Bun bo nam bo - wietnamska sałatka z wołowiną - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl