Kumpir w stylu greckim • przepis • składniki • przygotowanie
Gotowane ziemniaki nadziewane pastą z bakłażana i sałatką warzywną z dodatkiem jogurtu to pyszny pomysł na obiad lub przekąskę w ciągu dnia. Zasmakuj w kuchni w stylu greckim!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
Przygotuj
termorobota MC Smart SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
PRZYGOTOWANIE DIPU OBRAĆ 1
ZĄBEK CZOSNKU I WŁOŻYĆ DO POJEMNIKA MIKSUJĄCEGO.
ROZDRABNIAĆ (Z ZATKNIĘTĄ MIARKĄ), PRZYTRZYMUJĄC PRZYCISK TURBO/2 SEKUNDY.
POTEM ZGARNĄĆ ŁOPATKĄ ZE ŚCIANEK NA DNO POJEMNIKA.
CYTRYNĘ UMYĆ GORĄCĄ WODĄ, OSUSZYĆ, ZETRZEĆ POŁOWĘ SKÓRKI.
Z CYTRYNY WYCISNĄĆ SOK.
SKÓRKĘ I 1 ŁYŻKĘ SOKU Z CYTRYNY DODAĆ DO CZOSNKU W POJEMNIKU.
TYMIANEK UMYĆ I OSUSZYĆ.
OBERWAĆ LISTKI Z GAŁĄZEK I RAZEM Z JOGURTEM SOJOWYM DODAĆ DO SKŁADNIKÓW W POJEMNIKU.
MIESZAĆ (Z ZATKNIĘTĄ MIARKĄ) 10 SEKUND/PRĘDKOŚĆ 4.
PRZYPRAWIĆ SOLĄ I PIEPRZEM, MIESZAĆ (Z ZATKNIĘTĄ MIARKĄ) 8 SEKUND/PRĘDKOŚĆ 4.
PRZELAĆ DIP DO INNEGO NACZYNIA, WSTAWIĆ DO LODÓWKI I UMYĆ POJEMNIK MIKSUJĄCY.
KROJENIE POMIDORÓW I OGÓRKA
Pomidory i ogórek umyć, osuszyć.
Pomidory pokroić na ćwiartki, oczyścić z nasion, usunąć nasady szypułek.
Miąższ pokroić w kostkę wielkości 1 cm.
Ogórek przepołowić wzdłuż, wyskrobać nasiona, również pokroić w kostkę wielkości 1 cm.
Pokrojone warzywa włożyć do miski.
KROJENIE CEBULI CEBULĘ OBRAĆ,
przepołowić, pokroić w cienkie plasterki.
Oliwki osączyć i pokroić na plasterki.
Oliwki z cebulą i oliwą z oliwek dodać do pomidorów i ogórka, dokładnie wymieszać.
Przyprawić ½ łyżeczki soli i 2 szczyptami pieprzu.
GOTOWANIE ZIEMNIAKÓW ZIEMNIAKI UMYĆ,
włożyć do głębokiego wkładu do gotowania na parze.
Do pojemnika miksującego wlać 1,5 litra zimnej wody, dodać do niej 2 łyżeczki soli.
Głęboki wkład do gotowania na parze umocować na pojemniku miksującym i zamknąć pokrywą.
Gotować ziemniaki, ustawiwszy program gotowanie na parze.
GOTOWANIE BAKŁAŻANÓW NA PARZE
Pasta bakłażanowa: bakłażany umyć, przepołowić włożyć do płytkiego wkładu do gotowania na parze, zamknąć i gotować ustawiwszy program gotowanie na parze/15 minut, pomijając przy tym nagrzewanie.
Po upływie czasu gotowania sprawdzić, czy ziemniaki są miękkie i w razie potrzeby gotować je kilka minut dłużej.
Ziemniaki wyjąć i trzymać w cieple, bakłażany odstawić, opróżnić pojemnik miksujący.
ROZDRABNIANIE CZOSNKU ZĄBEK CZOSNKU
obrać, włożyć do pojemnika miksującego.
Rozdrabniać czosnek (z zatkniętą miarką), przytrzymując przycisk turbo/2 sekundy , zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika.
PRZYGOTOWANIE PURÉE Z BAKŁAŻANA
Z bakłażanów wyjąć miąższ i włożyć do pojemnika miksującego.
Dodać ½ łyżeczki soli, 1 łyżkę soku z cytryny, pieprz kajeński i oregano.
Rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 10 sekund/prędkość 6.
W razie potrzeby purée z bakłażana zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika i powtórzyć rozdrabnianie.
Przyprawić solą i pieprzem, mieszać (z zatkniętą miarką) 12 sekund/prędkość 4.
FASZEROWANIE ZIEMNIAKÓW ZIEMNIAKI NACIĄĆ
wzdłuż i nieco rozchylić połówki.
Do każdego ziemniaka włożyć po łyżce pasty bakłażanowej, trochę sałatki pomidorowo-ogórkowej i kleks jogurtu sojowego.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
918,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
306,2 kcal
Tłuszcz
8,0 g
Węglowodany
52,0 g
Błonnik
12,8 g
Białko
12,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Torcik à la burrito
Apetyczny farsz z mięsa mielonego z dodatkiem fasoli, kukurydzy i aromatycznych przypraw zapieczony z serem w formie torcika to zaskakująco pyszna odsłona burrito.

Focaccia z airfryera
Focaccia z airfryera to chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku pieczywo we włoskim stylu, które zachwyci każdego, kto go spróbuje.

Faszerowana pizza z grilla
Drożdżowy placek wypełniony farszem z dwóch rodzajów sera i suszonych pomidorów – oto przepis Karola na pizzę… z grilla! Podaj ją z burratą, rukolą i szynką parmeńską!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Steki z tofu
Tofu, które smakuje jak żeberka w sosie BBQ? Ciekawe, intrygujące, proste i przede wszystkim pyszne. Wypróbuj ten przepis na najbliższym grillu!

Gofry churros
Czas na wyśmienitą, słodką przekąskę! Mamy dla Ciebie przepis na pełne aromatu, dzięki posypce z cynamonu i cukru – gofry churros. Miękkie ciasto w środku i chrupiący wierzch z pewnością zasmakują Twoim domownikom lub gościom!

Sałatka z mixem sałat, owocami i francuskim serem
Aromatyczna, świeża, pełna ziół i różnorodnych smaków – sałatka z serem pavé, owocami i sosem na bazie octu balsamicznego sprawi, że zakochasz się w kuchni francuskiej! Wypróbuj przepis Karola!
🔥 O podobnym poziomie trudności

4 sposoby na warzywne przetwory
Przetwory z buraków, cukinii, pieczarek i papryki! Zobacz, jak zachować smak sezonowych warzyw na dłużej!

Pita z serem graviera
Masz ochotę na prostą przekąskę w stylu kuchni greckiej? Koniecznie spróbuj pity z serem graviera, brązowymi pieczarkami i szpinakiem! To pyszne danie na pewno na stałe zagości w Twojej kuchni.

Ciasteczkowy deser lodowy
Poznajcie deser idealny na upalne dni! Połączenie ciasteczek palmeritas z lodami, białą i gorzką czekoladą zachwyci Was nie tylko smakiem, ale i prostotą przygotowania!