zywieniesportowcow.pl

Sałatka z łososia z jabłkiem i tatarem z buraka • przepis • składniki • przygotowanie

Koniecznie sprawdź prosty przepis na sałatkę idealną na imprezę! Wypróbuj pyszny przepis Okrasy!

Sałatka z łososia z jabłkiem i tatarem z buraka

Koniecznie sprawdź prosty przepis na sałatkę idealną na imprezę! Wypróbuj pyszny przepis Okrasy!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula dymka - 2 szt.
łosoś filet, bez skóry - 500 g
jabłko czerwone - 1 szt.
kolendra świeża - 5 g
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
papryczka chili czerwona - 1 szczypta
awokado - 1 szt.
burak - 3 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
limonka - 1 szt.
miód - 0,5 łyżeczki
oliwa z oliwek - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ RĘCZNIK PAPIEROWY:
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ: Buraki ugotuj do miękkości w wodzie, przez 40-60 minut (w zależności od wielkości buraka) lub upiecz w piekarniku - dokładnie umyj buraki, ale nie obieraj ich ze skórki.
2.KAŻDEGO BURAKA ZAWIŃ:
osobno w folię aluminową i piecz w piekaniku rozgrzanym do 200°C (góra-dół) przez około 60 minut.
3.PO UPIECZENIU ODSTAW:
buraki do wystygnięcia.
4.SAŁATKA ŁOSOSIA MYJEMY,:
osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, oczyszczamy, pozbawiamy ości.
5.KROIMY W REGULARNĄ:
kostkę 1 x 1 cm, a następnie marynujemy w soku z limonki i ostrej papryczce.
6.ODSTAWIAMY NA 30:
minut do lodówki.
7.PO TYM CZASIE:
dodajemy oliwę z oliwek, posiekaną kolendrę, posiekaną szalotkę lub dymkę i pokrojone w kostkę jabłko.
8.DOPRAWIAMY SOLĄ I:
pieprzem.
9.TATAR Z BURAKA:
Wystudzone buraki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę 1x1 cm.
10.POKROJONE BURAKI DOPRAWIAMY:
oliwą z oliwek, miodem, posiekanym czosnkiem i sokiem z limonki.
11.TATAR Z BURAKA:
układamy na łososiu.
12.PROPOZYCJA PODANIA SAŁATKĘ:
z łososia z tatarem z buraka możemy podać z awokado, wcześniej obranym i pokrojonym na mniejsze cząstki.
13.RYBY I OWOCE:
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Sałatka z łososia z jabłkiem i tatarem z buraka

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ RĘCZNIK PAPIEROWY

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ: Buraki ugotuj do miękkości w wodzie, przez 40-60 minut (w zależności od wielkości buraka) lub upiecz w piekarniku - dokładnie umyj buraki, ale nie obieraj ich ze skórki.

2

KAŻDEGO BURAKA ZAWIŃ

osobno w folię aluminową i piecz w piekaniku rozgrzanym do 200°C (góra-dół) przez około 60 minut.

3

PO UPIECZENIU ODSTAW

buraki do wystygnięcia.

4

SAŁATKA ŁOSOSIA MYJEMY,

osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, oczyszczamy, pozbawiamy ości.

5

KROIMY W REGULARNĄ

kostkę 1 x 1 cm, a następnie marynujemy w soku z limonki i ostrej papryczce.

6

ODSTAWIAMY NA 30

minut do lodówki.

7

PO TYM CZASIE

dodajemy oliwę z oliwek, posiekaną kolendrę, posiekaną szalotkę lub dymkę i pokrojone w kostkę jabłko.

8

DOPRAWIAMY SOLĄ I

pieprzem.

9

TATAR Z BURAKA

Wystudzone buraki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę 1x1 cm.

10

POKROJONE BURAKI DOPRAWIAMY

oliwą z oliwek, miodem, posiekanym czosnkiem i sokiem z limonki.

11

TATAR Z BURAKA

układamy na łososiu.

12

PROPOZYCJA PODANIA SAŁATKĘ

z łososia z tatarem z buraka możemy podać z awokado, wcześniej obranym i pokrojonym na mniejsze cząstki.

13

RYBY I OWOCE

morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2025,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

506,3 kcal

🥑

Tłuszcz

30,9 g

🌾

Węglowodany

31,0 g

🥬

Błonnik

29,7 g

💪

Białko

29,7 g

Podobne przepisy

Sałatka z łososia z jabłkiem i tatarem z buraka - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl