Tatar grzybowy z burratą • przepis • składniki • przygotowanie
Wykwintne danie dla tych, którzy nie jedzą mięsa i nie tylko. Przygotuj ten pyszny tatar z bakłażana, brązowych pieczarek i boczniaków i ciesz się wyjątkowym smakiem.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Bakłażana obieramy. Wszystkie warzywa i grzyby kroimy w niewielką kostkę.
PODSMAŻAMY WARZYWA
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej pokrojoną w drobną kostkę szalotkę, aż się zeszkli. Następnie na patelnię dodajemy bakłażana i grzyby. Całość smażymy, aż wszystkie składniki nabiorą złotego koloru.
DOPRAWIAMY PODSMAŻONE WARZYWA
Składniki na patelni doprawiamy sosem sojowym i kremem balsamicznym i całość smażymy przez dodatkowe 2-3 minuty. Następnie wyłączamy ogień, na patelnię dodajemy kiszone ogórki i krem borowikowy. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
PODAJEMY TATARA
Z masy grzybowej, którą przekładamy do okrągłej foremki, formujemy dwa tatary. Następnie na każdym układamy kulkę burraty i oprószamy je kiełkami słonecznika oraz świeżo mielonym pieprzem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1260,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
630,2 kcal
Tłuszcz
47,4 g
Węglowodany
25,4 g
Błonnik
10,6 g
Białko
29,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

4 sposoby na warzywne przetwory
Przetwory z buraków, cukinii, pieczarek i papryki! Zobacz, jak zachować smak sezonowych warzyw na dłużej!

Zębacz smugowy pieczony w limonkowej marynacie
Najsmaczniejsze przepisy często są bardzo proste – tak jest i w tym przypadku! Poznaj przepis na pieczonego zębacza z limonką i kaparami.

Bowl z kurczakiem, cytrynowym ryżem i warzywami
Delikatne mięso z piersi kurczaka smakuje doskonale w świeżym połączeniu z cytrynowo-czosnkowym ryżem i zielonymi warzywami. Grilluj składniki, łącz wiosenne smaki i stwórz bowl idealny na lekki obiad!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z grillowanych owoców
Szukasz przepisu na lekki i pyszny deser, w sam raz na lato? Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego na sałatkę z grillowanych owoców!

Risotto alla carbonara
Kremowe risotto o smaku klasycznej carbonary, czyli z dodatkiem pecorino i chrupiącego guanciale. Wypróbuj ten przepis i przekonaj się, jak pyszne jest to danie!

Kremowa jajecznica z pomidorami
Jeśli należysz do miłośników bardzo delikatnej jajecznicy, ten przepis trafi na listę Twoich ulubionych! Kremowa jajecznica z pomidorami poleca się na śniadanie.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Grillowany camembert z macerowanymi owocami
Rozpływający się w ustach i aromatyczny camembert podany z macerowanymi borówkami i malinami to pomysł na grilla, który naprawdę zachwyca. Sprawdź, jak przygotować to danie!

Schab na dwa sposoby
Dwa szybkie przepisy na schab! Wypróbuj przepis na schab na bagietce oraz przepis na schab z gorgonzolą!

Kokosowa panna cotta w stylu azjatyckim
Masz ochotę na delikatny i pyszny deser? Sprawdź nasz przepis na panna cottę w stylu azjatyckim! Poczuj delikatny smak mleka kokosowego połączonego z owocową świeżością soku z limonki i świeżej marakui.