zywieniesportowcow.pl

Roladki z bakłażana • przepis • składniki • przygotowanie

Masa twarogowa, szynka serrano i ser mozzarella w warzywnej roladce to ciekawy sposób na wykorzystanie bakłażana.

Roladki z bakłażana

Masa twarogowa, szynka serrano i ser mozzarella w warzywnej roladce to ciekawy sposób na wykorzystanie bakłażana.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bakłażan - 1 szt.
chleb żytni - 120 g
pieprz czarny - 1 szczypta
pomidor czerwony - 300 g
masło - 1 łyżka
mozzarella - 1 szt.
oliwa z oliwek - 70 ml
oregano suszone - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
twaróg śmietankowy - 70 g
szynka serrano - 90 g
ząbek czosnku - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.BAKŁAŻANA MYJEMY I:
kroimy wzdłuż na 12 cienkich plastrów.
2.NA PATELNI PODGRZEWAMY:
trochę oliwy, porcjami podsmażamy na niej bakłażana z obu stron, aż będzie miękki.
3.W RAZIE POTRZEBY:
dodajemy więcej oliwy.
4.DOPRAWIAMY SOLĄ, PIEPRZEM:
i oregano, a następnie osączamy na papierze kuchennym.
5.UPIECZONĄ PAPRYKĘ OSĄCZAMY:
i miksujemy z twarożkiem.
6.DODAJEMY OBRANY CZOSNEK,:
przeciskając przez praskę, doprawiamy obficie solą, pieprzem i oregano.
7.MOZZARELLĘ OSĄCZAMY I:
kroimy na 12 cienkich plastrów.
8.BAKŁAŻANA CIENKO SMARUJEMY:
masą twarogową.
9.UKŁADAMY NA NIM:
po połowie plastra szynki, plastrze mozzarelli, zwijamy, spinamy i wkładamy do natłuszczonej formy do pieczenia.
10.PIECZEMY W ROZGRZANYM:
piekarniku w temperaturze 180°C ok. 10 MINUT, AŻ: ser lekko się stopi.
11.POMIDORY CZYŚCIMY, MYJEMY:
i kroimy w plastry.
12.UKŁADAMY NA NICH:
roladki z bakłażana, doprawiamy pieprzem i podajemy z chlebem.
Roladki z bakłażana

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

BAKŁAŻANA MYJEMY I

kroimy wzdłuż na 12 cienkich plastrów.

2

NA PATELNI PODGRZEWAMY

trochę oliwy, porcjami podsmażamy na niej bakłażana z obu stron, aż będzie miękki.

3

W RAZIE POTRZEBY

dodajemy więcej oliwy.

4

DOPRAWIAMY SOLĄ, PIEPRZEM

i oregano, a następnie osączamy na papierze kuchennym.

5

UPIECZONĄ PAPRYKĘ OSĄCZAMY

i miksujemy z twarożkiem.

6

DODAJEMY OBRANY CZOSNEK,

przeciskając przez praskę, doprawiamy obficie solą, pieprzem i oregano.

7

MOZZARELLĘ OSĄCZAMY I

kroimy na 12 cienkich plastrów.

8

BAKŁAŻANA CIENKO SMARUJEMY

masą twarogową.

9

UKŁADAMY NA NIM

po połowie plastra szynki, plastrze mozzarelli, zwijamy, spinamy i wkładamy do natłuszczonej formy do pieczenia.

10

PIECZEMY W ROZGRZANYM

piekarniku w temperaturze 180°C ok. 10 MINUT, AŻ: ser lekko się stopi.

11

POMIDORY CZYŚCIMY, MYJEMY

i kroimy w plastry.

12

UKŁADAMY NA NICH

roladki z bakłażana, doprawiamy pieprzem i podajemy z chlebem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1615,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

403,9 kcal

🥑

Tłuszcz

25,9 g

🌾

Węglowodany

24,6 g

🥬

Błonnik

19,6 g

💪

Białko

19,6 g

Podobne przepisy

Roladki z bakłażana - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl