zywieniesportowcow.pl

Kulki serowo-brokułowe • przepis • składniki • przygotowanie

Poznaj łatwy przepis na kuleczki serowo-brokułowe. Wyjątkowa kompilacja serów – carskiego z goudą i tartego długo dojrzewającego – połączonych z brokułem to świetny pomysł na pożywną przekąskę, którą możesz zaserwować rodzinie lub swoim gościom.

Kulki serowo-brokułowe

Poznaj łatwy przepis na kuleczki serowo-brokułowe. Wyjątkowa kompilacja serów – carskiego z goudą i tartego długo dojrzewającego – połączonych z brokułem to świetny pomysł na pożywną przekąskę, którą możesz zaserwować rodzinie lub swoim gościom.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy

Składniki

brokuł - 110 g
bułka tarta - 40 g
cebula dymka - 2 łyżki
ser carski z goudą, tarty - 70 g
ser twardy długodojrzewający, tarty - 20 g
jajko - 1 szt.
papryka wędzona mielona - 0,5 łyżeczki
sól - 0,5 łyżeczki
pieprz czarny - 0,25 łyżeczki
oliwa z oliwek - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWO-BROKUŁOWĄ:
Brokuł dokładnie rozdrabniamy na drobną kaszkę, po czym przekładamy do miski. Dodajemy do niego sery, jajko, bułkę tartą, paprykę słodką oraz drobno posiekaną dymkę. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie zagniatamy dłońmi, aż powstanie jednolita masa.
2.FORMUJEMY KULECZKI:
Z przygotowanej masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę smarujemy oliwą i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
3.PIECZEMY KULECZKI:
Kuleczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez około 15-20 minut, aż staną się złociste i chrupiące. Po tym czasie podajemy danie.
Kulki serowo-brokułowe

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWO-BROKUŁOWĄ

Brokuł dokładnie rozdrabniamy na drobną kaszkę, po czym przekładamy do miski. Dodajemy do niego sery, jajko, bułkę tartą, paprykę słodką oraz drobno posiekaną dymkę. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie zagniatamy dłońmi, aż powstanie jednolita masa.

2

FORMUJEMY KULECZKI

Z przygotowanej masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę smarujemy oliwą i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

3

PIECZEMY KULECZKI

Kuleczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez około 15-20 minut, aż staną się złociste i chrupiące. Po tym czasie podajemy danie.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

656,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

218,7 kcal

🥑

Tłuszcz

12,6 g

🌾

Węglowodany

12,9 g

🥬

Błonnik

2 g

💪

Białko

13,6 g

Podobne przepisy

Kulki serowo-brokułowe - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl