zywieniesportowcow.pl

Zapiekane jajka z salami i papryką • przepis • składniki • przygotowanie

Zapiekane jajka – łatwy sposób na pyszne i sycące śniadanie! Wypróbuj koniecznie!

Zapiekane jajka z salami i papryką

Zapiekane jajka – łatwy sposób na pyszne i sycące śniadanie! Wypróbuj koniecznie!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni

Składniki

bazylia świeża - 5 g
cebula czerwona - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
papryka czerwona - 100 g
jajko - 6 szt.
kiełbasa salami - 50 g
oliwa z oliwek - 1 łyżka
papryka mielona ostra - 0,5 łyżeczki
sól - 1 szczypta
szczypior cebuli - 12 g
trybula - 4 g
śmietana 30% - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY WARZYWA I ZIOŁA:
Paprykę oczyszczamy, pozbawiamy nasion i kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy i także kroimy w drobną kostkę. Salami kroimy na małe kawałki. Zioła drobno siekamy.
2.NAPEŁNIAMY FOREMKI:
Paprykę i cebulę podsmażamy na gorącej oliwie przez 2 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem i mieloną papryką, dodajemy salami i smażymy kolejne 2-3 minuty. Mieszamy z ziołami i przekładamy do 6 żaroodpornych foremek (po 150 ml). Każdą skrapiamy 1 łyżką śmietany, a następnie wbijamy po 1 jajku.
3.PIECZEMY JAJKA:
Foremki wkładamy do żaroodpornego naczynia, a następnie wlewamy wrzącą wodę do ⅔ ich wysokości. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku, w temperaturze 175°C, przez 12-15 minut (w zależności od tego, jak bardzo jajka mają być ścięte). Przed podaniem lekko doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z tostami lub bagietką.
Zapiekane jajka z salami i papryką

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY WARZYWA I ZIOŁA

Paprykę oczyszczamy, pozbawiamy nasion i kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy i także kroimy w drobną kostkę. Salami kroimy na małe kawałki. Zioła drobno siekamy.

2

NAPEŁNIAMY FOREMKI

Paprykę i cebulę podsmażamy na gorącej oliwie przez 2 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem i mieloną papryką, dodajemy salami i smażymy kolejne 2-3 minuty. Mieszamy z ziołami i przekładamy do 6 żaroodpornych foremek (po 150 ml). Każdą skrapiamy 1 łyżką śmietany, a następnie wbijamy po 1 jajku.

3

PIECZEMY JAJKA

Foremki wkładamy do żaroodpornego naczynia, a następnie wlewamy wrzącą wodę do ⅔ ich wysokości. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku, w temperaturze 175°C, przez 12-15 minut (w zależności od tego, jak bardzo jajka mają być ścięte). Przed podaniem lekko doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z tostami lub bagietką.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

858,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

429,3 kcal

🥑

Tłuszcz

29,2 g

🌾

Węglowodany

13,8 g

🥬

Błonnik

3 g

💪

Białko

27,8 g

Podobne przepisy

Zapiekane jajka z salami i papryką - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl