Ciasteczka macadamia z białą czekoladą • przepis • składniki • przygotowanie
Orzechy macadamia posłużą Ci do przygotowania przepysznych i jednocześnie cudowanie kruchych ciasteczek.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE MĄKĘ, SÓL
i proszek do pieczenia mieszamy w dużej misce.
OSOBNO UCIERAMY ROZPUSZCZONE
masło z cukrem na gładką masę.
DODAJEMY JAJKO I
żółtko oraz ekstrakt waniliowy i miksujemy aż do połączenia składników.
NASTĘPNIE STALE MIKSUJĄC,
stopniowo dodajemy suche składniki.
BIAŁĄ CZEKOLADĘ I
orzechy macadamia kroimy w dość grube kawałki i dodajemy do ciasta.
MIESZAMY ŁYŻKĄ.
NA BLACHĘ WYŁOŻONĄ
papierem do pieczenia nakładamy łyżką porcje ciasta, zostawiając pomiędzy nimi duże odstępy.
WKŁADAMY DO PIEKARNIKA
rozgrzanego do 180 stopni na mniej więcej 15 minut. WYJMUJEMY I STUDZIMY: na kratce.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5651,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
471 kcal
Tłuszcz
27,3 g
Węglowodany
53,2 g
Błonnik
1,1 g
Białko
5,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Marchewkowe smoothie z mango i imbirem
Marchewka i imbir to doskonałe, rozgrzewające połączenie. Słodyczy nadaje oczywiście mango!

Babeczki marchewkowe z kremem lawendowym
Doskonałe ciasto marchewkowe w formie babeczek z orzechami i kremem lawendowym – poznaj przepis!

Podlaskie całuski z jabłkami
Całusy można nie tylko dawać, ale też zjadać! Nie wierzycie? Przygotujcie koniecznie te kruche ciasteczka z jabłkiem. Idealnie będą się komponować z popołudniową kawą!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pstrąg łososiowy ze szpinakiem i czosnkiem
Delikatne rybne filety zapieczone z orzechami i szpinakowo-serowym farszem. Smakowity pomysł na lekki i zdrowy posiłek.

Szaszłyki z piekarnika
Zapach grillowanego mięsa unoszący się w powietrzu, soczyste kawałki kurczaka i warzyw delikatnie rumieniące się na rozgrzanym ruszcie... To wrażenia, które kojarzą się nam z letnimi spotkaniami przy grillu. Jednak co zrobić, gdy pogoda nie dopisuje, a naszła Cię ochota na szaszłyki? Spróbuj przygotować je w piekarniku!

Wieprzowina z kapustą po chińsku
Mięso przygotowane w marynacie w orientalnym stylu, które nie tylko wybornie smakuje, ale również kusi swym wyglądem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Spaghetti z sosem z awokado
Wypróbuj pomysł Kingi na bezglutenowy, zielony makaron! Zobacz, jak przygotować sos z awokado, i rozsmakuj się w tym połączeniu.

Arabska sałatka ziemniaczana
Szybka i łatwa sałatka ziemniaczana to doskonały dodatek do obiadu i dań z grilla.

Omlet XXL z kozim serem i szpinakiem
Ten prosty omlet z suszonymi pomidorami, szpinakiem i kozim serem przygotujesz według prostego przepisu Karola. Sprawdź, jak smakuje podany na wyjątkowe, nieśpieszne śniadanie!