Królik w sosie paprykowym z miętowymi ziemniakami • przepis • składniki • przygotowanie
Delikatne mięso królika i pachnące miętą ziemniaki. Doskonały pomysł na wykwintny obiad lub uroczystą kolację.

Czas przygotowania
95 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ BLENDER I
naczynie żaroodporne, folię aluminiową Rozgrzej piekarnik do 180°C (z termoobiegiem) Ziemniaki Obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki gotujemy na parze przez 20-25 minut.
NA PATELNI ROZGRZEWAMY
niewielką ilość oleju rzepakowego.
PODGRZEWAMY KARCZOCHY, DODAJEMY
ugotowane ziemniaki, całość doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.
NA ZIEMNIAKI ŚCIERAMY
odrobinę skórki z cytryny i wyciskamy z niej niewielką ilość soku, następnie polewamy sosem sojowym. CAŁOŚĆ ENERGICZNIE: mieszamy.
DODAJEMY POSIEKANĄ MIĘTĘ
i ponownie mieszamy.
CHWILĘ PODPIEKAMY.
KRÓLIK UMYTEGO I
osuszonego królika dzielimy – odcinamy skoki i łapy, comber kroimy na pół.
MIĘSO DOPRAWIAMY NIEWIELKĄ
ilością mielonego białego pieprzu i solą.
KRÓLIKA POLEWAMY OLEJEM
rzepakowym i posypujemy tymiankiem.
2 ZĄBKI CZOSNKU
rozgniatamy i siekamy drobno, układamy na mięsie królika.
WSZYSTKIE CZĘŚCI MIĘSA
królika owijamy plastrami boczku.
WSZYSTKO RAZEM PRZEKŁADAMY
do naczynia żaroodpornego.
DO NACZYNIA WLEWAMY
białe wino wytrawne, dodajemy 2-3 rozgniecione ząbki czosnku, pokrojoną w ćwiartki cebulę, masło pokrojone na mniejsze części, startą skórkę z cytryny i paprykę pokrojoną na mniejsze kawałki (wcześniej pozbawioną gniazd nasiennych).
NA KONIEC DODAJEMY
pozostałą część tymianku.
NACZYNIE PRZYKRYWAMY FOLIĄ
aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 30-40 minut.
PO UPŁYWIE TEGO
czasu zdejmujemy folię i ponownie wkładamy do piekarnika na mniej więcej 15 minut.
SOS PO 30-40
minutach pieczenia królika z naczynia wyciągamy paprykę, cebulę i kawałki czosnku.
PRZEKŁADAMY JE DO
garnka wraz z częścią sosu pozostałego z pieczenia królika.
CAŁOŚĆ ZAGOTOWUJEMY, NASTĘPNIE
miksujemy za pomocą blendera i dodajemy słodką śmietankę, szczyptę pieprzu i 2 łyżeczki musztardy Dijon oraz niewielką ilość masła, mieszamy.
CAŁOŚĆ ZAGOTOWUJEMY.
JAK PODAWAĆ KRÓLIKA,
sos i ziemniaki wykładamy na talerz.
DEKORUJEMY MIĘTĄ.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3026,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
756,7 kcal
Tłuszcz
31,8 g
Węglowodany
52,5 g
Błonnik
59,1 g
Białko
59,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Omlet biszkoptowy z karmelizowanymi brzoskwiniami
Lubisz śniadania na słodko? Na pewno polubisz ten przepis! Puszysty omlet biszkoptowy z karmelizowanymi brzoskwiniami poleca się na dobry początek dnia.

Jajka faszerowane pastą z kawioru
Pyszna przekąska na przyjęcie – jajka faszerowane wyśmienitą pastą z kawioru, podane z gałązką koperku i pieczywem.

Bowl proteinowy z pulpecikami z indyka
Szukasz pomysłu na przepyszny obiad, który jednocześnie będzie sycący i pełen protein? Już nie musisz! Przygotuj pulpeciki z indyka z dodatkiem makaronu z czerwonej soczewicy i świeżych warzyw.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Gulasz wieprzowy z łopatki
Soczyste i miękkie kawałki mięsa przyrządzone w towarzystwie ziemniaków i papryki, z wyczuwalną nutą sosu sojowego.

Tortellini zapiekane w sosie pomidorowym z pulpecikami
Domowe pulpeciki i tortellini z farszem ze szpinaku i mascarpone zapiekane w aromatycznym sosie pomidorowym to danie we włoskim stylu dla całej rodziny. Wykorzystaj termorobota kuchennego MC Smart i ciesz się smakiem inspirowanym słoneczną Italią!

Czekoladowy tort orzechowo-jabłkowy
Ten tort możesz przygotować na dwa równie pyszne sposoby – z miodowymi orzechami lub masą czekoladową!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Krupnik
Tradycyjne przepisy tylko od Karola Okrasy! Tym razem spróbuj krupniku na wywarze z żeberek z kaszą jęczmienną i ziemniakami.

Warkocz z szynką schwarzwaldzką i kwaśną śmietaną
Wytrawne ciasto drożdżowe z nadzieniem z sera, śmietany i wędzonej szynki. Pięknie pachnie, a smakuje... doskonale!

2 sposoby na pizzę - z brokułu i kalafiora
Fitsposób na pizzę? Zrób spód z brokułu lub kalafiora! Wypróbuj przepis Kingi Paruzel!