zywieniesportowcow.pl

Okrągłe cukinie z farszem z mięsa mielonego • przepis • składniki • przygotowanie

Zachwyć najbliższych, przygotowując okrągłe cukinie. Faszerowane mielonym mięsem i suszonymi pomidorami smakują wyśmienicie.

Okrągłe cukinie z farszem z mięsa mielonego

Zachwyć najbliższych, przygotowując okrągłe cukinie. Faszerowane mielonym mięsem i suszonymi pomidorami smakują wyśmienicie.

Czas przygotowania
55 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukinia - 8 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
jajko - 1 szt.
masło - 1 łyżka
pomidor suszony - 60 g
sól - 1 szczypta
tymianek suszony - 1 łyżeczka
mięso mielone wieprzowe - 500 g
czerstwe pieczywo pszenne - 80 g
ser ementaler - 80 g

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY CUKINIE:
Cukinie myjemy i w całości wkładamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy pod przykryciem przez ok. 10 minut. W międzyczasie bułkę moczymy w ciepłej wodzie. Pomidory osączamy i siekamy. Bułkę odciskamy. Mieszamy z mielonym mięsem, pomidorami i jajkiem, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
2.FASZERUJEMY CUKINIE:
Cukinie wyciągamy z wody. Z każdej cukinii odcinamy górną część, usuwamy nasiona i włókniste wnętrze (możemy to łatwo zrobić za pomocą łyżki). Faszerujemy mielonym mięsem i wkładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
3.ZAPIEKAMY:
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 20 minut. Posypujemy startym ementalerem, odkrojoną górną część kładziemy obok cukinii i zapiekamy przez kolejne 10 minut. Przed podaniem przykrywamy warzywa odkrojoną górną częścią. Podajemy z chrupiącym, białym chlebem.
Okrągłe cukinie z farszem z mięsa mielonego

Czas przygotowania

55 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY CUKINIE

Cukinie myjemy i w całości wkładamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy pod przykryciem przez ok. 10 minut. W międzyczasie bułkę moczymy w ciepłej wodzie. Pomidory osączamy i siekamy. Bułkę odciskamy. Mieszamy z mielonym mięsem, pomidorami i jajkiem, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.

2

FASZERUJEMY CUKINIE

Cukinie wyciągamy z wody. Z każdej cukinii odcinamy górną część, usuwamy nasiona i włókniste wnętrze (możemy to łatwo zrobić za pomocą łyżki). Faszerujemy mielonym mięsem i wkładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.

3

ZAPIEKAMY

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 20 minut. Posypujemy startym ementalerem, odkrojoną górną część kładziemy obok cukinii i zapiekamy przez kolejne 10 minut. Przed podaniem przykrywamy warzywa odkrojoną górną częścią. Podajemy z chrupiącym, białym chlebem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2317,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

386,2 kcal

🥑

Tłuszcz

20,2 g

🌾

Węglowodany

26,5 g

🥬

Błonnik

28,1 g

💪

Białko

28,1 g

Podobne przepisy

Okrągłe cukinie z farszem z mięsa mielonego - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl