zywieniesportowcow.pl

Tantuni wrap • przepis • składniki • przygotowanie

Przepyszny i łatwy w wykonaniu przepis na wyrazisty wrap z mięsem mielonym i aromatycznymi dodatkami. Nie czekaj, po prostu: łap ten wrap!

Tantuni wrap

Przepyszny i łatwy w wykonaniu przepis na wyrazisty wrap z mięsem mielonym i aromatycznymi dodatkami. Nie czekaj, po prostu: łap ten wrap!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

mięso mielone wołowe - 400 g
olej rzepakowy - 1 łyżka
masło - 1 łyżka
czosnek główka - 1 ząbek
papryka mielona słodka - 0,5 łyżeczki
kmin - 0,5 łyżeczki
papryka mielona ostra - 0,3 łyżeczki
woda - 0,5 szkl
pieprz czarny -
cebula - 1 szt.
natka pietruszki - 0,5 pęczka
mięta świeża - 1 garść
sól - 1 szczypta
tortilla - 4 szt.
pomidor czerwony - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MIESZANKĘ CEBULOWĄ:
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie talarki, posypujemy solą i dodajemy posiekaną drobno pietruszkę oraz miętę. Całość delikatnie masujemy dłońmi, aby cebula zmiękła.
2.PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO:
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i dodajemy masło. Na gorącym tłuszczu smażymy mięso, aż się zarumieni. Następnie dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Całość smażymy, mieszając przez ok. 1 minutę. Następnie mięso zalewamy wodą. Wszystko mieszamy.
3.PODGRZEWAMY TORTILLE:
Na gotujące się mięso wykładamy tortillę. Ostrożnie dociskamy ją do mięsa, aby zmiękła od unoszącej się pary i nabrała smaku. Tak samo przygotowujemy pozostałe trzy tortille.
4.PRZYGOTOWUJEMY WRAPY TANTUNI:
Pomidory kroimy w niewielką kostkę. Każdy z placków przekładamy na talerz, namoczoną stroną do góry. Następnie rozkładamy na nich mięso, tworząc jedną cienką linię. Na wierzch wykładamy pokrojone w kosteczkę pomidory (które możemy doprawić do smaku solą) i cebulę. Całość zwijamy w rulon i przekrawamy na pół. Danie podajemy od razu.
Tantuni wrap

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MIESZANKĘ CEBULOWĄ

Cebulę obieramy i kroimy w cienkie talarki, posypujemy solą i dodajemy posiekaną drobno pietruszkę oraz miętę. Całość delikatnie masujemy dłońmi, aby cebula zmiękła.

2

PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO

Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i dodajemy masło. Na gorącym tłuszczu smażymy mięso, aż się zarumieni. Następnie dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Całość smażymy, mieszając przez ok. 1 minutę. Następnie mięso zalewamy wodą. Wszystko mieszamy.

3

PODGRZEWAMY TORTILLE

Na gotujące się mięso wykładamy tortillę. Ostrożnie dociskamy ją do mięsa, aby zmiękła od unoszącej się pary i nabrała smaku. Tak samo przygotowujemy pozostałe trzy tortille.

4

PRZYGOTOWUJEMY WRAPY TANTUNI

Pomidory kroimy w niewielką kostkę. Każdy z placków przekładamy na talerz, namoczoną stroną do góry. Następnie rozkładamy na nich mięso, tworząc jedną cienką linię. Na wierzch wykładamy pokrojone w kosteczkę pomidory (które możemy doprawić do smaku solą) i cebulę. Całość zwijamy w rulon i przekrawamy na pół. Danie podajemy od razu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1772 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

443 kcal

🥑

Tłuszcz

17,7 g

🌾

Węglowodany

40,6 g

🥬

Błonnik

2,3 g

💪

Białko

27,3 g

Podobne przepisy

Tantuni wrap - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl