zywieniesportowcow.pl

Konfitura z gruszek i jeżyn z lawendą • przepis • składniki • przygotowanie

Oryginalny dodatek do ciast, bułeczek lub rogalików – słodka konfitura kryjąca w sobie smaki lata oraz lawendową nutę.

Konfitura z gruszek i jeżyn z lawendą

Oryginalny dodatek do ciast, bułeczek lub rogalików – słodka konfitura kryjąca w sobie smaki lata oraz lawendową nutę.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 30
Poziom trudności
łatwy

Składniki

gruszka - 1 kg
jeżyna - 250 g
lawenda suszona - 0,5 łyżeczki
cukier żelujący 2:1 - 500 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE GRUSZKI OBIERAMY,:
przekrawamy na pół, pozbawiamy pestek i kroimy w drobną kostkę.
2.JEŻYNY PRZEBIERAMY, W:
razie potrzeby myjemy, dobrze osuszamy.
3.ŁĄCZYMY Z GRUSZKAMI:
i odważamy 1 kg owoców.
4.MIESZAMY W WYSOKIM:
garnku z cukrem żelującym i odstawiamy pod przykryciem na 3-4 godziny do przegryzienia się smaków.
5.DODAJEMY LAWENDĘ, MASĘ:
owocową doprowadzamy do wrzenia, od czasu do czasu mieszając, a następnie gotujemy przez 3 minuty, ciągle mieszając.
6.KONFITURĘ PRZELEWAMY DO:
wypłukanych gorącą wodą, czystych słoików.
7.SZCZELNIE ZAMYKAMY I:
odstawiamy do ostygnięcia.
8.SŁOIKI DEKORUJEMY WEDŁUG:
uznania suszonymi gałązkami lawendy.
Konfitura z gruszek i jeżyn z lawendą

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 30

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE GRUSZKI OBIERAMY,

przekrawamy na pół, pozbawiamy pestek i kroimy w drobną kostkę.

2

JEŻYNY PRZEBIERAMY, W

razie potrzeby myjemy, dobrze osuszamy.

3

ŁĄCZYMY Z GRUSZKAMI

i odważamy 1 kg owoców.

4

MIESZAMY W WYSOKIM

garnku z cukrem żelującym i odstawiamy pod przykryciem na 3-4 godziny do przegryzienia się smaków.

5

DODAJEMY LAWENDĘ, MASĘ

owocową doprowadzamy do wrzenia, od czasu do czasu mieszając, a następnie gotujemy przez 3 minuty, ciągle mieszając.

6

KONFITURĘ PRZELEWAMY DO

wypłukanych gorącą wodą, czystych słoików.

7

SZCZELNIE ZAMYKAMY I

odstawiamy do ostygnięcia.

8

SŁOIKI DEKORUJEMY WEDŁUG

uznania suszonymi gałązkami lawendy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2642,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

88,1 kcal

🥑

Tłuszcz

0,1 g

🌾

Węglowodany

22,1 g

🥬

Błonnik

1,5 g

💪

Białko

0,3 g

Podobne przepisy

Konfitura z gruszek i jeżyn z lawendą - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl