Ostre paluszki dyniowe z dipem • przepis • składniki • przygotowanie
Paluszki z dyni? To nasza propozycja wytrawnej przekąski. Podaj je z pysznym dipem i zaskocz swoich gości smakowitym połączeniem.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MIKSOWANIE DYNI
Dynię umyć, przekroić na pół i łyżką usunąć pestki. (Dyni hokkaido nie trzeba obierać). Pokroić na cząstki grubości 1 cm i włożyć je do pojemnika miksującego. Dodać skrobię ziemniaczaną i mieszać (z zatkniętą miarką), ustawiwszymieszanie/30 sekund/prędkość 1.
DOPRAWIANIE I MIESZANIE CAŁOŚCI
Dodać przyprawę Ras El Hanout, chili w płatkach, 1 łyżeczkę soli i oliwę z oliwek, po czym mieszać wszystko (z zatkniętą miarką), ustawiwszymieszanie/2 minuty/prędkość 1.
PIECZENIE PALUSZKÓW DYNIOWYCH
Paluszki dyniowe umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i rozłożyć w taki sposób, aby nie zachodziły na siebie. Bułkę tartą i parmezan wsypać do miski, wymieszać. Oprószyć paluszki połową serowej panierki i piec 15 minut w gorącym piekarniku. Następnie ostrożnie przewrócić je na drugą stronę (najlepiej za pomocą kuchennych szczypiec lub widelca) i posypać resztą panierki. Piec kolejne 15 minut. Oczyścić pojemnik miksujący.
ROZDRABNIANIE PIETRUSZKI
Natkę pietruszki umyć, otrząsnąć z wody, oberwać listki i wrzucić do pojemnika miksującego. Rozdrabniać (z zatkniętą miarką)8 sekund/prędkość 6. Pietruszkę zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika.
PRZYGOTOWANIE DIPU
Pomarańczę umyć gorącą wodą, osuszyć i z połowy zetrzeć skórkę do pojemnika miksującego. Następnie wycisnąć sok i wlać 2 łyżki do skórki. Dodać do pojemnika miksującego twarożek, śmietanę i 2 szczypty pieprzu, mieszać (z zatkniętą miarką) 20 sekund/prędkość 4. Doprawić do smaku solą i pieprzem i ponownie mieszać (z zatkniętą miarką)10 sekund/prędkość 4. Upieczone paluszki dyniowe podawać z dipem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1207,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
201,3 kcal
Tłuszcz
9,7 g
Węglowodany
23,3 g
Błonnik
7,5 g
Białko
7,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zupa śledziowa
Tradycyjna zupa śledziowa, czyli rosopita to prawdziwa perła kuchni Kujaw i Pomorza. Łączy w sobie intensywny smak śledzi z delikatnością ziemniaków, tworząc niepowtarzalne, z pewnością dość zaskakujące danie. Choć może wydawać się nietypowym wyborem, warto jej spróbować. Zrób ją razem z nami!

Rollsy z kapusty pekińskiej z warzywami i humusem
Chrupnij na raz, ciesząc się smakiem i kolorami świeżych warzyw! Rollsy Kingi sprawdzą się jako drugie śniadanie, lunch lub przekąska dla tych, którzy cenią sobie lekkie menu.

Sałatka z pitają
Słodko-kwaśna egzotyka w owocowym wydaniu – sałatka z pitają z przepisu Darii idealnie sprawdzi się w roli imprezowego deseru lub przekąski podanej najbliższym.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Makaron z sosem grzybowym
Kremowy sos z wyrazistą, grzybową nutą świetnie komponuje się ze świeżym makaronem tagliatelle! Wypróbuj przepis Karola i sprawdź, jak smakuje danie!

Skórka pomarańczowa w syropie
Ten słodki dodatek do rozmaitych ciast i deserów, nie tylko na święta, to obowiązkowa pozycja w każdej domowej spiżarni.

Kaiserschmarrn – omlet z wiśniami
Popularne słodkie danie śniadaniowe prosto z Austrii. Jest pyszne, a jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegańskie lody czekoladowe z awokado
Lody z awokado? W Kuchni Lidla wszystko jest możliwe! Zobacz, jak przygotować domowe lody czekoladowe – i to w wersji wegańskiej!

Smoothie „Wellness”
Owocowo-warzywny, bardzo orzeźwiający i tak pyszny, że przygotujesz go wiele razy. Przygotuj koktajl „Wellness” wg przepisu Kingi: niech w szklance zagości porcja słońca!

Burger z kurczakiem i mozzarellą
Soczysty drobiowy filet i smakowite dodatki między połówkami chrupiącej bułki. Pyszny pomysł na lekki i sycący posiłek.