Hummshuka • przepis • składniki • przygotowanie
Hummshuka, czyli połączenie hummusu i szakszuki! To pomysł na pełne smaku i aromatu śniadanie inspirowane kuchnią Bliskiego Wschodu, które nasyci i zachwyci każdego domownika.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODSMAŻAMY WARZYWA Z PRZYPRAWAMI
Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Cebulę smażymy na rozgrzanej oliwie, doprawioną odrobiną soli. Kiedy się zeszkli, dodajemy czosnek i paprykę. Całość doprawiamy przyprawami.
GOTUJEMY WARZYWA W POMIDORACH
Podsmażone warzywa zalewamy pomidorami z puszki i odrobiną wody. Następnie doprawiamy całość solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Warzywa gotujemy, aż płyn się zredukuje.
PRZYGOTOWUJEMY HUMMUS
Do pojemnika miksującego dodajemy odcedzoną ciecierzycę, tahini, sól, sok z cytryny, czosnek i kumin, a także suszone pomidory i olej po nich. Całość blendujemy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 20 sekund / obroty 9. Następnie hummus ściągamy ze ścian naczynia i ponownie miksujemy z tymi samymi ustawieniami. Gotowy hummus rozsmarowujemy po równo na czterech talerzach.
GOTUJEMY SZAKSZUKĘ
W podgotowanych warzywach robimy cztery wgłębienia. Następnie w każde z nich wkładamy łyżeczkę masła i jedno jajko. Tak przygotowaną szakszukę smażymy na małym ogniu, pod przykryciem, przez ok. 7 minut.
PODAJEMY HUMMSHUKĘ
Na każdą porcję hummusu nakładamy ¼ szakszuki. Danie podajemy od razu, obficie oprószone świeżą kolendrą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2188 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
547 kcal
Tłuszcz
32,4 g
Węglowodany
44,6 g
Błonnik
11,8 g
Białko
20,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Carbonara z boczkiem
Jest i on! Makaron carbonara z małą modyfikacją na rzecz polskich warunków, czyli zamianą guanciale na boczek. To pyszne danie, które zachwyci nawet największych tradycjonalistów.

Świąteczny tort makowy
Pyszny tort z aromatycznego ciasta makowego. Nie znajdziesz w nim biszkoptu! Tylko mak, kremowe mascarpone i mnóstwo pysznych dodatków.

Sycylijskie cannoli nadziewane kremem z serka ricotta o smaku limonki
Wybierz się w kulinarną podróż po smakach inspirowanych Włochami i spróbuj chrupiących cannoli z aksamitnym, orzeźwiającym kremem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kurczak po meksykańsku
Kiedy chrupiącą tortillą nabierzesz trochę tej potrawy, Twoje kubki smakowe znajdą się w siódmym niebie.

Pieczona owsianka à la brownie
Owsianka à la brownie – to dopiero jest pyszne i pożywne śniadanie! Wypróbuj koniecznie i rozsmakuj się w potrawie Kingi!

Komosa ryżowa z warzywami na ciepło
Komosa ryżowa i miks warzyw tworzą razem pożywne i szybkie do przygotowania danie. Nie masz pomysłu na rodzinny obiad lub ciepły posiłek do pracy? Skorzystaj z naszej propozycji!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Gofrowe kanapki z francuskimi serami
Szukasz pomysłu na wyjątkowe śniadanie lub kolację? Wypróbuj przepis na gofrowe kanapki z francuskimi serami! To pyszne i aromatyczne danie, które urozmaici niejeden posiłek.

Marynata do karkówki
Marynowanie mięsa to starożytna technika kulinarna, dzięki której różne produkty nabierają zupełnie odmiennego smaku. Jednym z najbardziej popularnych produktów do marynowania jest karkówka. Od marynat pikantnych i intensywnych po delikatne, ziołowe i aromatyczne, możliwości są praktycznie nieograniczone. Poznaj nasz przepis na wyjątkową marynatę do karkówki.

Gofry szpinakowe z wędzonym łososiem
Gofry w wersji wytrawnej to świetna propozycja śniadaniowa. Połączenie szpinaku z łososiem doda energii na cały dzień. Podaj je w formie minitortu i zaskocz najbliższych!