zywieniesportowcow.pl

Konfitura cytrynowa • przepis • składniki • przygotowanie

Orzeźwiający smak cytryn zamknięty w małym słoiczku! Konfitura sprawdzi się jako dodatek do ciast, deserów i pieczywa.

Konfitura cytrynowa

Orzeźwiający smak cytryn zamknięty w małym słoiczku! Konfitura sprawdzi się jako dodatek do ciast, deserów i pieczywa.

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 40
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 250 g
cytryna - 1,2 kg
miód - 250 g
sól - 0,25 łyżeczki
woda - 400 ml

Instrukcje przygotowania

1.CYTRYNY SPARZAMY, SZORUJEMY,:
przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą.
2.DODAJEMY SÓL I:
doprowadzamy do zagotowania.
3.GOTUJEMY 10 MINUT:
na małym ogniu.
4.WYJMUJEMY Z WODY,:
płuczemy i studzimy.
5.KROIMY W PLASTRY:
i usuwamy pestki.
6.Z 400 ML:
wody oraz 250 g cukru gotujemy syrop i dodajemy plastry cytryn z sokiem, który wypłynął w trakcie krojenia cytryn na plastry.
7.GOTUJEMY CAŁOŚĆ NA:
bardzo małym ogniu (pod przykryciem) przez około 30-35 minut.
8.ZDEJMUJEMY PRZYKRYWKĘ I:
gotujemy kolejne 30 minut.
9.GARNEK ZDEJMUJEMY Z:
palnika, całkowicie studzimy konfiturę (najlepiej całą noc).
10.KONFITURĘ PONOWNIE GOTUJEMY:
na małym ogniu (bez przykrycia), przez 30 minut.
11.DODAJEMY MIÓD I:
smażymy 15 minut, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
12.GORĄCĄ KONFITURĘ PRZEKŁADAMY:
do wyparzonych i osuszonych słoików.
13.WYCIERAMY RANTY SŁOIKÓW,:
zakręcamy i umieszczamy w garnku z wodą (po włożeniu słoików do garnka woda musi sięgać niewiele powyżej połowy ich wysokości).
14.SŁOIKI NIE MOGĄ:
się dotykać.
15.WODĘ DOPROWADZAMY DO:
wrzenia i na małym ogniu (pod przykryciem) gotujemy 10 minut.
16.SŁOIKI WYJMUJEMY Z:
garnka, odwracamy do góry dnem i studzimy.
Konfitura cytrynowa

Czas przygotowania

180 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 40

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

CYTRYNY SPARZAMY, SZORUJEMY,

przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą.

2

DODAJEMY SÓL I

doprowadzamy do zagotowania.

3

GOTUJEMY 10 MINUT

na małym ogniu.

4

WYJMUJEMY Z WODY,

płuczemy i studzimy.

5

KROIMY W PLASTRY

i usuwamy pestki.

6

Z 400 ML

wody oraz 250 g cukru gotujemy syrop i dodajemy plastry cytryn z sokiem, który wypłynął w trakcie krojenia cytryn na plastry.

7

GOTUJEMY CAŁOŚĆ NA

bardzo małym ogniu (pod przykryciem) przez około 30-35 minut.

8

ZDEJMUJEMY PRZYKRYWKĘ I

gotujemy kolejne 30 minut.

9

GARNEK ZDEJMUJEMY Z

palnika, całkowicie studzimy konfiturę (najlepiej całą noc).

10

KONFITURĘ PONOWNIE GOTUJEMY

na małym ogniu (bez przykrycia), przez 30 minut.

11

DODAJEMY MIÓD I

smażymy 15 minut, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

12

GORĄCĄ KONFITURĘ PRZEKŁADAMY

do wyparzonych i osuszonych słoików.

13

WYCIERAMY RANTY SŁOIKÓW,

zakręcamy i umieszczamy w garnku z wodą (po włożeniu słoików do garnka woda musi sięgać niewiele powyżej połowy ich wysokości).

14

SŁOIKI NIE MOGĄ

się dotykać.

15

WODĘ DOPROWADZAMY DO

wrzenia i na małym ogniu (pod przykryciem) gotujemy 10 minut.

16

SŁOIKI WYJMUJEMY Z

garnka, odwracamy do góry dnem i studzimy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2075,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

51,9 kcal

🥑

Tłuszcz

0,1 g

🌾

Węglowodany

14,2 g

🥬

Błonnik

0,9 g

💪

Białko

0,3 g

Podobne przepisy

Konfitura cytrynowa - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl